3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'nın ilk su kaynağı restore edildi

Kartaca Komutanı Hannibal tarafından M.Ö. 202 yılında Pınarbaşı'nda kurulan Çarşaf Su Yapısı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açıldı. 

Kuruluşundan bu yana Bursa'nın su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan ve geniş bir alana yayıldığı için "Çarşaf" olarak adlandırılan Pınarbaşı Su Kaynağı, Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmasıyla yeniden hayata döndü. Tarihi yapının, su sesleri arasında gerçekleştirilen açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'ya hizmette her konuyu bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirtti. Ulaşım sorununu çözümlerken, çevreyi ihmal etmediklerini, kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirirken, tarihi ve kültürel mirası göz ardı etmediklerinin altını çizen Başkan Şahin, "15 yıldır restorasyonu konuşulan Balibey Hanı'nı bahar ayında hizmete açıyoruz. Hanlar Bölgesi'nde kamulaştırma için ilgilileri davet ettik. Kentsel Dönüşüm Projesi'yle Merinos tarihi bir mirasın çağdaş bir yapı ile bütünleşip aynı potada buluşacağı bir çalışma olacak. Bursa'nın simgesi olan 100 yıllık Tophane saat kulesi, çevre düzenlemesi çalışmasıyla bakımsızlıktan kurtulurken, Osmangazi ve Orhangazi türbelerine ayrı bir güzellik katıyor" dedi. 

Bugün de tarihin karanlıkta kalmış izlerinden birini gün ışığına çıkardıklarını anlatan Başkan Şahin, "Bursa hem yüzeysel hem de yeraltı su kaynaklarına sahip ender şehirlerden biri. Bunu da en güzel özetleyen kelimeyi de Evliya Çelebi söylemiş. 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir.' İnsan yaşamının vazgeçilmez bir unsuru olan ve günümüzde küresel ısınma ile yaşanan kuraklıkla değeri daha da iyi anlaşılan suyun temini konusunda, eski çağlardan günümüze kadar türlü türlü teknolojiler geliştirilmiştir. Ama Bursa'nın çok zengin olduğu yeraltı kaynaklarını bugüne kadar birçok değerimiz gibi hoyratça kullanmışız. Pınarbaşı Su Kaynağı da Bursa'daki bolluğun en somut örneği" diye konuştu.

BURSA'NIN İLK SU ŞEBEKESİ 

Pınarbaşı (Çarşaf) Su Deposu'nun Bursa'nın ilk su şebekesi olduğuna dikkati çeken Başkan Şahin, Pınarbaşı kaynak bölgesinin 1885 yılında parmaklık ile çevrilerek korunma altına alındığını, 1899 yılında da Gülçiçek Hatun'a vakfiye olarak verildiğini anlattı. Şahin, Bursa'nın kurulduğu tarihten itibaren içme suyu ve kullanma suyu ihtiyacını künk ve kente özgü evden eve akan sistem ile karşılayan Pınarbaşı Kaynağı'nın depoya alınıp, daha modern bir sistem ile şehre depolanarak verilmesi işlemine ise 1953 yılında başlandığını kaydetti.

65 BİN KİŞİNİN SU İHTİYACINI KARŞILIYOR 

Yıllardır bakımsızlıktan dolayı metruk bir yer haline gelen bu önemli su kaynağının ortalama debisinin 150 litre/saniye olduğunu ifade eden Başkan Şahin, Pınarbaşı Çarşaf Su Kaynağı'ndan günlük 65 bin kişinin su ihtiyacının karşılandığını vurguladı. Kaynağı metruk halden kurtarmak için öncelikle yapının yeni deprem yönetmeliğine uygun bir biçimde projelendirildiğini ifade eden Başkan Şahin, tescilli yapının içinde kullanılır durumda olan unsurların aynen korunduğuna dikkati çekti. Önceki yıllarda orijinalliğini bozacak şekilde yapılmış tadilatları aslına döndürdüklerini de belirten Başkan Şahin, taşıyıcı çelik konstrüksiyon, çatı makasları ve kubbelerin tamamının yenilenerek üzerine betonarme çatı döşemesi yapıldığını söyledi. Camlardan, depo üzerindeki beton yüzeye kapı girişlerine ve merdivenlerine kadar yapının tüm müştemilatının aslına uygun olarak yenilendiğine işaret eden Başkan Şahin, ayrıca yanındaki 2 bin metreküp kapasiteli su deposunun da bakımının yapıldığını ifade etti. 

Bu restorasyonla hem Pınarbaşı Su Kaynağı'nın korunmasının sağladığını hem de Bursa'nın ilk su şebekesinin bulunduğu tarihi mirasın canlandırıldığını dile getiren Başkan Şahin, "Güzel Bursamız'ın su damlası kadar saf ruhunu yeni nesillere taşıyoruz. Biz Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman eserindeki eşsiz dizelerinde yer alan 'Yüzlerce çeşmenin serinliğinden, ovanın yeşili, göğün mavisi ve mimarilerin en ilahisi' şiirindeki gibi kente hizmet etmenin şuurundayız. Zaten 'İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edendir' sözüne inanarak bu göreve talip olduk. Bunun için ulaşımı ulaşılan, çevresi yaşanabilir, tarihi ve kültürel mirası yaşayan, doğal güzellikleri turizme elverişli bir Bursa ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün halledemediğimiz bir sorunun nedeni, dün onu doğru yapmak için zaman ayırmamış olmamızdır. Biz aynı sorunları geleceğe taşımamak için yeni sorunlar üretmemek için medeniyet nakışlı Bursa'mıza layık olan hizmeti vermeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından, Pınarbaşı (Çarşaf) Su Yapısı'nın açılış kurdelesini Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleriyle birlikte kesen Başkan Şahin, Bursa'yı besleyen pınardan iki bardak su içmeyi de unutmadı.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 15:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?