6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa'nın kızık köyleri kitap oldu

BURSA'NIN KIZIK KÖYLERİ KİTAP OLDU

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin iş birliği ile hazırladığı "Uludağ'ın Beşibirliği Bursa Kızık Köyleri" kitabı yayınlandı.

Fidyekızık'taki tanıtım toplantısında konuşan Başkan Recep Altepe, 500 yıllık tarihi mekanları restore ettirip yeni fonksiyonları ile halkın hizmetine sunarken, her sokağına kitap yazılacak bir şehir olan Bursa'da kökü tarihte olan mekanların ruhunu yaşatmak için kitap çalışmalarını da sürdürdüklerini söyledi. Unesco'nun örnek gösterdiği tarihi yayınların artarak devam edeceğini belirten Başkan Recep Altepe, "Ünlü mimar Albert Gabriel'in Bursa ile alakalı kitabı ile Kefelioğlu'nun Bursa kütüğünü güncelleyerek yeniden yayınladık. Bizim Mahalle, Bizim Çarşı, Bizim Köy çalışmalarımızın sonuncusu da Kızık köyleri oldu. 5 yıl içerisinde 100'ün üzerinde kitap Bursa belgeliğindeki yerini aldı. Kızık köyleri, asırlardır hızla büyüyen Bursa'nın kenarında, sessiz mütevazı duruşlarını sürdürüyorlardı. Türk boyu olan Kızıkların kurduğu 5 köyü ele aldık. Bugün olmayan Bayındırkızık ve Dallıkızık kitapta yer almıyor. 5 Kızık mahallesi ve köyümüze hizmetlerimiz artarak sürecek. Cumalıkızık'taki köy müzesinin yeniden düzenlenmesini, Fidyekızık'taki tarihi köy konağının aslına uygun restorasyonunu, Derekızık ve Değirmenlikızık meydan ve cami çevre düzenlemelerini kısa sürede yapacağız. Bu kitap ile kızıkların orijinal kimliklerini korumalarını, topyekun vizyona çıkmalarına katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, ilçe belediyesi olarak Cumalıkızık'taki tescilli 247 yapının restorasyonu konusunda İl Özel İdaresi ve Mimarlar Odası ile birlikte çalışma başlattıklarını, köydeki belediyeye ait 4 binayı restore ettirdiklerini söyledi.

Keskin, Yıldırım Belediyesi'nin "Sultanlar Şehri Bursa" ve "Anıtsal Yapılarımız" isimli iki kitabının önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılacağını, geçmişteki sultanlar dönemindeki sanat ve kültür insanlarının hatırlanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kitap çalışmasında yer alan Prof. Dr Osman Çetin de, Kızıklara mensup atalarımızın bu topraklara geldiklerine dikkat çekerek, "Gidilmeyen, yaşanmayan köyün, mekanın bize ait olmadığını bilmeliyiz. Bu topraklar Oğuz boylarından Kızıkların ilk yerleştiği yerlerdir. Bu kitap, kökümüzü hatırlamamıza, aidiyetduygumuzun gelişmesine vesile olacaktır. Köksüz mlilletler en küçük fırtınada yerle bir olurlar. Bu kitaplarla kökümüzün derinliğini fark edip gücümüzü hissedeceğiz" diye konuştu.

Prof. Dr. Mefail Hızlı ise, Kızıklar'da oturmanın bir ayrıcalık olduğuna işaret ederek, "Bu çalışma ile Kızıklara yeni bir can verildiğini düşünüyorum. Uludağ'ın beşibirliği diyoruz, bu konuda sadece Kızıkların sakinlerine değil, Bursa'ya görev düşüyor. Çünkü Anadolu'nun birçok yerinde Kızık köyleri var. Ancak Bursa'daki Kızıklar Orta Asya'dan en batıya gelip yerleşen Kızıklar. Bu çalışma bir başlangıçtır. Daha büyük çalışmalar için temel teşkil edecektir" dedi.

Kitabın editörlüğünü yapan Raif Kaplanoğlu da, somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli bir eserin ortaya çıktığına vurgu yaparak, "Bu proje demokrasiye hizmet ediyor. Ne tür hizmetlerin yapılması gerektiği, kitapla birlikte halkın görüşleri alınarak ortaya konuldu. 100 temel kaynak kişiden istifade edildi. Bunların geleceği yönelik görüşleri de ortaya konuldu. Böylece yönetime ışık tutularak günümüzün önemli kavramı yönetişim gerçekleştirildi" diye konuştu.

BAŞKAN DEREKIZIK'TA ÇEKİLMİŞ 40 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAFINI GETİRDİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1968 yılında Ali Şardağ tarafından elde diktirilmiş Bursaspor forması ile çekilmiş bir fotoğrafını da törenden sonra gazetecilere gösterdi. Başkan Altepe, kendisinin de kızık köyleri ile alakalı birçok hatırası bulunduğuna dikkat çekerek, "Biz de 40 yılı aşkın süredir bu topraklardayız. Biz de annesi, babası Bursa doğumlu bir kişi olarak bu toprağın havasını soluduk. Bu mekanların imarı da bizim için onur olacaktır" diye konuştu.

Fidyekızıkspor yöneticileri Altepe yazılı yeşil beyaz formayı başkana hediye etti. Altepe, "Formanın hakkını vereceğiz" dedi.

BURSA'NIN KIZIK KÖYLERİ KİTAP OLDU
BURSA'NIN KIZIK KÖYLERİ KİTAP OLDU
BURSA'NIN KIZIK KÖYLERİ KİTAP OLDU
BURSA'NIN KIZIK KÖYLERİ KİTAP OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2010 Cumartesi 13:14:05
Güncelleme :9 Ocak 2010 Cumartesi 23:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?