3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'nın nüfusu daha da artacak

BURSA'NIN NÜFUSU DAHA DA ARTACAK

Bursa'ya 2011 yılında yapılacak kamu yatırımları hakkında bilgi veren TBMM Plan ve Bütçe Komsiyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Körfez projesinin tamamlanması halinde İstanbul'daki üretim sahalarının Bursa'ya kayacağını, bunun da beraberinde nüfus artışını getireceğini söyledi. Kızılcıklı, hızlı trenin hayata geçmesi halinde Bursa'dan Sivas'a kadar seyahat yapılabileceği müjdesini verdi.

Bilecik-Yenişehir arasında yapılacak hızlı tren hattının projesinin bitmediğini hatırlatan Kızılcıklı, tren hattının Bilecik'ten Yenişehir'e doğru yapılması gerektiğini söyledi. Kızılcıklı, "Proje bitmediği için zaman kazanmak istedik ve Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik bölüme başlayalım dedik. Ondan sonra 40 kilometreyi daha ihale ederiz diye düşündük. Böylelikle hızlı tren hattını 2015 yılına kadar eş zamanlı olarak bitirmek istedik. Böylece, İstanbul-Ankara, Bursa-Ankara, Bursa-İstanbul arasındaki hızlı tren seferleri başlamış olacak. Zaten Konya-Ankara, Ankara-Sivas hızlı tren hatları da 2015 yılında bitirilmesi planlanıyor. Böylelikle Bursa'dan bağlanacağınız hinterlant genişlemiş olacak. Hızlı tren sadece yolcu değil aynı zaman da yük de taşıyacak. Tabii bazıları hızlı tren temelinin atılmamasından şikayetçi. Şu anda bu çalışmaların ön ihalesi yapılıyor ve dosyalar inceleniyor. Hangi firmaların yeterli olduğu konusunda eleme yapılıyor. Firmaların dosyaları büyük bir özenle incelendiği için biraz zaman kaybettik" dedi.

"KÖRFEZ PROJESİ TAMAMLANIRSA BURSA'NIN NÜFUSU ARTACAK"

Yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir otoyolu projesinden bahseden Kızılcıklı, Körfez geçişinde hızlı tren hattının bulunmamasını eleştirenlere de cevap verdi. Kızılcıklı, "Köprüye hızlı tren projesini eklediğimiz zaman köprünün maliyeti yüzde 30 artıyordu. Diğer bir husus ise bu projenin para kazandıran kısmı İstanbul-Bursa arası köprü geçişidir. Ancak ileriki zamanlarda hızlı tren için ayrı bir köprü oluşturulabilir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Körfez geçişinde bazı müteahhitlerin tereddütlerinin olduğunu anlatan Kızılcıklı, İstanbul-Bursa ile Bursa-İzmir arasının ayrı ihale edilmesi konusunda teklifler aldıklarını, ancak bu tekliflere sıcak bakmadıklarını ifade etti. Bursa-İstanbul arasına çok talip çıkacağını, ancak Bursa-İzmir arasına fazla talip çıkmayabileceğini düşündükleri için projeyi bir bütün olarak ele aldıklarını belirten Kızılcıklı, "İzmir arası müteahhitler için bir yük oldu. Bu yüke hızlı tren de eklenseydi hiç kimse bu projeyi almak istemezdi. Ayrıca demir yolunun bu projeye girmesi halinde yıllardır Sakarya-Bilecik'ten geçen tren bu illere giremez hale gelecekti. Biz bunu yaparken bu illerin bölgeye olan katkılarını düşünerek projeyi geliştirdik. Körfez projesi sayesinde İstanbul'daki üretim sahaları Bursa'ya kayacak. Bursa'da geniş bir iş sahasının açılması ve işçi nüfusunun artması tahmin ediliyor. Dolayısıyla Bursa'nın nüfusunda doğal olarak bir artış meydana gelecek. Nüfus artışından kaynaklanan sıkıntıları gidermek için şimdiden çalışmalara başlayacağız. Çünkü nüfus artışı beraberinde çarpık ve kaçak yapılaşmayı getiriyor. Bunun önüne geçmek için kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğiz. Dileğimiz odur ki seçimlerden önce hızlı tren hattının temelini atalım" diye konuştu.

BURSA'NIN NÜFUSU DAHA DA ARTACAK
BURSA'NIN NÜFUSU DAHA DA ARTACAK
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2011 Cumartesi 11:09:05
Güncelleme :22 Ocak 2011 Cumartesi 16:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?