4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa'ya İspark modeli

Bursa'nın ulaşım sorununu önemli ölçüde rahatlatacak olan otopark yapımı için Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladı.

Otopark yapımı için kamulaştırma çalışmaları Bursa'nın çeşitli semtlerinde devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe İstanbul'daki İspark modelini örnek aldıklarını söyledi.

17 Mayıs AK Parti İl Kongresi'nde Başbakan Erdoğan'ın "Tarihi eserlerin yanına garip şeyler yapmışlar, bunları yıkacağız. O tarihi eseri meydana çıkaracağız. Bursa'da yeteri kadar katlı otopark yok. Bunları yapacağız" diye konuşması büyükşehir belediyesini harekete geçirdi.

Bursa'nın ulaşım sorununa otopark ile çözüm bulmak isteyen belediye, otopark yapmak için kamulaştırma çalışmalarına başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında kurulan İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK), modelini Bursa'da yapmak istediklerini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İSPARK yetkilileriyle birlikte çalıştıklarını açıkladı.

Bursa'da otopark yapımına ilişkin yetkililerin İSPARK'taki çalışanlarla beraber hareket ettiklerini belirten Altepe, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul'da İSPARK yetkilileri ile çeşitli toplantılar yaptık. Buradaki uygulamanın benzerini geliştirerek Bursa'ya uygulamayı düşünüyoruz. Bursa otopark yapılması yönünden daha düzenli bir şehir. Osmagazi belediye başkanlığım döneminde de bu tür otoparklar el atıp bunların belediye tarafından işletilmesini sağlamıştık. Bu uygulamayı tüm Bursa genelinde yapmak istiyoruz. Önceden otopark ile ilgilenen bir birimimiz yoktu ancak şimdi sadece bu işle ilgilenen bir birimimiz var" dedi.

OTOPARK ALANLARI AÇILIYOR

Otoparkla ilgili sorunların tüm metropol şehirlerde olduğunu ifade eden Altepe, dünyanın her büyük şehrinde bile bu sorunların var olduğunu söyledi. İlçe belediye başkanlığı döneminde Altıparmak semtinde otopark yapmak amacıyla 23 tane binayı kamulaştırdıklarını belirten Altepe, "Bursa'nın diğer semtlerinde de otopark yapımı için çeşitli yerlerde kamulaştırma çalışmaları yapıyoruz. Başta Maksem olmak üzere değişik bölgelerde otoparkla ilgili çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Artık ilçe belediye başkanı olarak değil, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu çalışmaları biz devam ettiriyoruz. Bursaray'ın Demirtaşpaşa İstasyonu yakınlarında bulunan bir yere ve İnönü Caddesi'ndeki Bıçakçılar Çarşısı'nın bulunduğu yer de otopark yapılacak. Reyhan Çarşısı'nda da düşündüğümüz bir otopark alanı var. Doğanbey bölgesinde bazı yerlerin alt katları otopark haline getirilecek. Daha önce yapılan otopark inşaatları devam ediyor" dedi.

Dar sokaklara park edilen araçlar yüzünden bazen itfaiye yada ambulansın bu sokaklara giremediğini belirten Altepe, bu gibi yerlerde otopark olması gerektiğini söyledi. Pınarbaşı gibi çift yönlü çalışan bir caddenin yol kenarlarının otopark olarak kullanılmasının hoş olmadığını söyleyen Altepe, otopark inşaatlarının bitmesiyle trafiğin rahatlayacağını anlattı.

VATANDAŞ, OTOPARK ÜCRETLERİNİ PAHALI BULUYOR

Tahtakale, Tophane gibi yerlerde yol kenarlarının otoparka çevrilmesiyle birlikte bazı vatandaşlar otopark ücretlerinin pahalı olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Burfaş şirketi adı altında ana caddelerdeki otoparkların özel bir şirket tarafından işletilmesiyle birlikte, otopark ücretlerine yüzde 35 oranında zam yapıldı.

Araçlarını sadece 5 dakika park etmek istediklerini ifade eden vatandaşlar, bunun için 4 TL ücret ödediklerini söyledi. Tophane, Emirsultan, Almira Oteli yanındaki esnaf ise otopark çalışanlarından şikayetçi. Mahalle esnafı, dükkanlarının önlerinin otopark olarak kullanılmasından hoşnut olamadıklarını belirterek, otopark görevlilerinin esnaf halkına ve araçlarını geçici olarak park etmek isteyenlere sert davrandığını iddia etti.

İSPARK MODELİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında kurulan İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK), açık, katlı ve yol üstü otoparkları devralıp, tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletiyor. Şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak için projeler üreten İSPARK, yeni yapılacak otoparkların nereye yapılacağını stratejik olarak belirlemek ve ağırlıklı olarak yeraltı veya katlı otoparklar yapmak için çalışıyor.

İSPARK, şehir içinde kısa süreli parklanmayı teşvik etmek ve uzun süreli parklanmayı ana arterlerden alıp daha az yoğun olan bölgelere aktarmayı sağlıyor. Bu bağlamda ana arterlerde yüksek, dış bölgelerde düşük otopark fiyatı uygulaması uyguluyor.Şişli gibi merkez konumda ve aşırı yoğun olan bir bölgede 0-2 saat için 2 TL ücret alınırken, Bostancı İDO önünde gün boyunca 5 TL ücret alınıyor. Böylelikle Şişli bölgesinde uzun süreli parklanmanın önüne geçilerek trafik rahatlatılıyor. Bostancı'da ise İDO gibi toplu taşıma araçlarının kullanımına teşvik edilerek araçların trafiğe çıkması önleniyor. İSPARK, 26 ilçede 1400 personeli ile hizmet veriyor ve yeraltı katlı, yer üstü katlı, açık ve yol kenarı otoparklarda 450 noktada hizmet veriyor.

BURSA'DAKİ OTOPARK SAYISI:16

Öte yandan Özgür Erakkuş isimli kişi, Bursa'da yeni otoparklar konusunda Başbakan Erdoğan'ın AK Parti İl Kongresi'nde söz verdiğini ancak aradan 100 gün geçmesine rağmen herhangi bir çalışmanın yapılmaması sebebiyle sitem etti. Daha önce yetkililerin BursaRay istasyonlarına otoparklar yapılacağını ve vatandaşların araçlarını buralara park edip şehir merkezine trenle gidileceğini vaat ettiklerini söyleyen Erakkuş, otopark yapılması planlanan yerlerin binalarla dolduğunu ifade etti.

Küçük Sanayi civarında otopark için ayrılan alana banka binalarının yapıldığını anlatan Erakkuş, "İzmir Yolu'nun üniversiteye gidiş yönünde Metro Market'i geçtikten sonra boş bir alan var. Acaba buraya ne yapılacak. Bu alanların rant amaçlı bazı kişilere verilmesi ve buralara bina yapılması Bursa'nın trafiğini önemli ölçüde etkiler. Her şeyden önemlisi seçimlerden önce yetkililerin verdiği sözler yerine getirilmedi. Şehri yöneten insanların bunu ciddi anlamda düşünmeli" dedi.

Özgür Erakkuş'un bu mailine cevap veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'da faaliyet gösteren toplam 16 otoparkın araç kapasitesinin 3 bin 13 olduğunu açıkladı. Bursa'da araç sayısının 780 bin olduğu öğrenilirken mevcut otoparkların yeterli olmadığı anlaşıldı. Atatürk Caddesi'ni kullanarak Setbaşı, Teleferik, Yeşil, Maksem, Tophane yönüne giden transit trafik oranının yüzde 33 olduğu belirtilirken, park yeri arayan araçların sirkülasyonundan kaynaklanan taşıt trafiğinin ise yüzde 52 olduğu bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 14:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?