4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa'ya panoramik müze

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Ukrayna'nın Sivastapol şehrinde bulunan ve Osmanlı-Rus savaşını anlatan panoramik müzenin benzerini Bursa'ya yapacaklarını söyledi.

Osmangazi Belediyespor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın Ukrayna'nın Odesa şehrindeki karşılaşmasına katılmak üzere bu ülkeye giden Dündar, buradan Sivastopol'a geçti. Sivastopol'da Osmanlı Rus savaşını anlatan panoramik müzede incelemelerde bulunan Dündar, "Neden biz de böyle bir müzeyle tarihi anlatmayalım? Bursa yeni vizyonunu turizm üzerine oluşturuyor. Bu açıdan bakınca panoramik müzenin anlamlı bir çalışma olacağını düşünüyorum. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra müzeyi şehrimize kazandırmak için harekete geçeceğiz" dedi.

İnceleme gezisinde Dündar'a Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez de eşlik etti. Panoramik müzeyle ilgili gözlemlerini dile getiren Dündar, "Müze binası daire şeklinde yapılmış, penceresi olmayan yüksek bir bina. Binanın ortasında, binanın alt tarafından girilerek çıkılan mantar şeklinde bir platform yer alıyor. Bu platforma çıkınca ilk karşılaşılan şey, daire şeklindeki binanın bütün duvarlarını kaplamış ve çok güzel aydınlatılmış resim oluyor. Resimde Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir anı canlandırılmış.

Savaşan askerler, atları üzerinde komutanlar, Karadeniz'de demirlemiş gemiler. Sonra gözünüz duvarla zeminin birleştiği yere ilişiyor. O zaman müzenin sadece duvardaki resimlerden oluşmadığını, üzerinde bulunduğunuz platformla duvar arasında gerçek boyutlarıyla savaş toplarının, güllelerin, siperlerin, öküzlerin çektiği kağnıların, yemek pişirilen kazanların olduğunu görüyorsunuz. Duvardaki resim ile bu saydığım nesneler o kadar uyumlu yapılmış ki, platformdan duvara doğru baktığınız zaman sanki resimdekiler canlı gibi. Adeta kendinizi savaşın ortasında hissediyorsunuz" dedi.

Dündar ilk panoramik müzenin 100 yıl önce yapıldığını, dünyada şu anda yaklaşık 30 tane panoramik müze olduğunu söyledi. Dündar, "Bu 30 müzeden biri de Topkapı Şehir Parkı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Panorama 1453' adlı müzedir. Müzede, İstanbul'un fethinde 29 Mayıs sabahının bir anı canlandırılıyor. Biz de Bursa'ya bir panoramik müze kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 16:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?