2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Bursa'ya yeni yılda yatırım yağacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 2008 yılında yerel kalkınma hamlesinin devam edeceğini, yeni yılda 567 milyon YTL'lik bütçenin yüzde 62'sinin yatırımlara ayrıldığını söyledi. Seçim beyannamesinde verdikleri sözden sadece yeni Teleferik projesine başlayamadıklarını kaydeden Başkan Şahin, bununla ilgili bürokratik engellerin de aşıldığını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun kendilerine büyük destek verdiğini ifade etti. Başkan Şahin, Bursa'nın uluslararası sportif projelerde ev sahipliği yapabilmesi için mutlaka yeni stadyum ve spor kompleksinin yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. 

İhlas Holding Bursa Bölge Temsilcisi Abdurrahman Özaydın, İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürü İrfan Altıkardeş, Haber Müdürü İhsan Altıkardeş ve İHA personeli ile Kervansaray Termal Otel'de kahvaltıda biraraya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 2008 yılı bütçesinin 567 milyon YTL, BUSKİ’nin 225 milyon YTL olduğunu, yatırımlara ayrılan payın ise bütçenin yüzde 61’ini oluşturduğunu dile getirdi. 

Başta ulaşım olmak üzere, çevre, altyapı, kentsel dönüşüm ve sosyal belediyecilik alanında önemli çalışmaların altına imza attıklarını belirten Başkan Şahin, projelerin 2008’de ise kentsel dönüşüm ağırlıklı devam edeceğini söyledi. 

42 aylık görev süreleri içinde gerçekleştirdikleri ulaşım ve çevre yatırımlarının yanı sıra Merinos Fabrikası ile Balibey Hanı çalışmalarının bunun en güzel göstergesi olduğunu kaydetti.

MERİNOS PARKI 2008 HAZİRAN'DA AÇILIYOR

Bursa’da 2008 yılında kentsel dönüşümün yükselişe geçeceğinin altını çizen Başkan Şahin, bu yükselişin öncülüğünü ise temeli 2006 yılında atılan inşaatı devam eden Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Merinos Parkı olacağını söyledi. 2008 yılının haziran ayında projenin Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi dışındaki bölümlerinin tamamlanarak hizmete açılacağını dile getiren Başkan Şahin, kongre merkezinin ise 2008 yılı sonunda bitirileceğini kaydetti. Projede yüzde 60 oranında fiziki gerçekleşme elde edildiğini kaydeden Başkan Şahin, bu kongre merkezi ile Bursa’nın büyük konferanslara, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabileceğini vurguladı. Kongre ve kültür merkezi projesinin henüz tamamlanmadan Bursa’nın 6 kongre kenti arasındaki yerini aldığına da dikkati çeken Başkan Şahin, Hyde Park benzeri bir özgürlük meydanı ile Bursa’nın yeni yaşam merkezi olacağını belirtti.

BALİBEY HANI OCAK SONUNDA AÇILIYOR

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk 3 katlı çarşısı olan Balibey Hanı’nın geçen yıl başlayan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Hamza Bey’in oğlu Balibey tarafından 15. yüzyıl sonunda yaptırılan hanın 500 yıllık tarihi geçmişi, gerçekleştirilen restorasyon çalışması ile gelecek nesillere de aktarılacak.Başkan Şahin, “Balibey Hanı’nın iç tefrişatı sürüyor. Toplam 34 dükkanın bulunduğu hanı ocak ayının sonlarına doğru açmayı planlıyoruz. Hanın zemin katında restoran hizmeti verilecek. 1. ve 2. katlarda ise çini, gümüş, ipek, havlu, halı, antika, kitap, saat gibi turistik ve hediyelik eşyaların satışa sunulacağı dükkanlar yer alacak. 3. katında resim, müzik, seramik ve tespih sanatına yönelik atölyelerin kurulacağı hanın teras katı ise kafeterya olarak kullanılacak” diye konuştu. Bursa’da tarihin korunurken, kentin modernize edildiği bir diğer projenin de Emirsultan Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu dile getiren Başkan Şahin, Bursa’nın değişiminde önemli bir rol oynayacak bu projede de ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

SICAKSU CAZİBE MERKEZİ OLUYOR

Bursa’nın çöküntü bölgelerinden biri olan ve dericiler olarak bilinen Sıcaksu Bölgesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan dönüşüm projesi ile cazibe merkezi haline gelecek. Bölgede işleri, konutu ve arsası bulunan vatandaşlar ile masaya oturduklarını ve projeyi paylaştıklarını anlatan Başkan Şahin, dönüşüm projesinin 180 dönümlük bir alanı içine aldığını söyledi. Bölgede 5 yıldızlı bir otelin yanı sıra ticaret merkezi ve yaklaşık 600 konut yapılmasının planlandığını dile getiren Başkan Şahin, tamamlandığında projenin Merinos Kültür Merkezi, Merinos Projesi ve Kent Meydanı ile örtüşerek, şehrin siluetini değiştireceğini sözlerine ekledi.

"KENT MEYDANI 2008 YILINDA TAMAMLANACAK"

Metruk bir halde 10 yıldan bu yana kaderine terk edilmiş olan Santral Garaj’ın ise altında çarşısı üstünde meydanı ile Bursa’ya kazandırılacak en güzel projelerden biri olacağını belirten Başkan Şahin, 2008 yılı içinde tamamlanması hedeflenen Kent Meydanı ve Çarşısı’nın, Bursa’nın yeni buluşma noktası olacağını vurguladı. İkinci etapta ise Valilikten Osmangazi Belediyesi’ne kadar olan bölümün ve lokantalar adası olarak bilinen bölgenin de kamulaştırılacak Kent Meydanı’na dahil edileceği ve Bursa’nın muazzam bir cazibe merkezine kavuşacağını söyledi.
Başkan Şahin, Nilüfer Vadisi’nin Bursa’ya yeniden kazandırılmasının seçim beyannamesinde yer aldığını hatırlatarak, verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Çalışmalar çerçevesinde yaklaşık 5500 metre uzunluğundaki alanda dere ıslahı temizliğinin yanında vadinin rekreaktif amaçlı olarak halkın kullanımına açılacağını dile getiren Başkan Şahin, dere yatağında yapılacak düzenlemelerle alana görsel zenginlik kazandırılacağını belirtti.

"TELEFERİK PROJESİYLE İSTANBULLULAR 2,5 SAATTE ULUDAĞ'DA OLACAK"

Yenikapı Güzelyalı feribotunun da İstanbul ile Bursa'yı birbirine bağladığını kaydeden Başkan Şahin, yeni teleferik projesiyle İstanbullu kayak tutkunlarının 2,5 saatte Uludağ Oteller Bölgesi'ne ulaşacağını söyledi. Hızlı feribotun 1 saat 15 dakikada Bursa'ya ulaştığını, teleferik projesinin hayata geçirilmesiyle Uludağ'a ulaşımın çok kolaylaşacağını anlatan Başkan Şahin, "Seçim beyannamesinde verdiğimiz sözlerden sadece teleferik projesini başlatamadık. Mesele bizden kaynaklanmıyor. Bürokrasi elimizi kolumuzu bağlıyor. Ama bizim de bürokrasiye rağmen hizmet üretme kararlılığımız devam ediyor. Teleferik’in 3. şahıslara devriyle ilgili yaşadığımız sıkıntıyı Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yönetmeliğinde yer alan bir madde ile aşmaya çalışıyoruz. Bursa’ya inşallah Teleferik Projesi’ni de kazandıracağız. Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu da bu konuda büyük destek veriyor” dedi.

"ALTIPARMAK HEYKEL HATTINDA TRAFİĞİ RAHATLATACAĞIZ"

Trafik sıkıntısının önüne köprülü kavşaklar ve batçıklarla geçtiklerini kaydeden Başkan Şahin, geriye kalan tek sıkıntının ise Altıparmak Heykel hattı olduğunu ifade etti. Stadyum Kavşağı'ndaki SSK binasının yıkılmasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in destek verdiğini, burada bir düzenleme yapacaklarını anlatan Başkan Şahin, Cumhuriyet ve Haşimişcan Caddesi'ndeki trafik düzenlemelerine alt yapı çalışmalarının ardından başlanacağını sözlerine ekledi

"BURSA'YA YENİ BİR STADYUM ŞART" 

Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı uluslararası spor organizasyonlarında Bursa'nın da yer alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Şahin, buna rağmen mevcut spor tesislerinin kapasitesinin yeterli olmadığını kaydederek şunları söyledi: "Ne stadyumun ne de kapalı spor salonunun kapasitesi bu organizasyonlar için yeterli. Bu sebeple İstanbul, Kayseri ve Konya gibi gibi şehirlerde başlayan çalışmaların Bursa'da da gerçekleşmesi gerekiyor. Bursa'da yeni stadın yapılması için en uygun yerin Bursa Tekstil Ticaret Merkezi (BUTTİM) arkasındaki belediyemize ait alan olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda 33 bin kişilik bir stat ile 10 bin kişilik bir kapalı spor salonu inşa edilebilir. Küçük Balıklı Mahallesi sınırlarındaki bu alan ne şehrin içinde kalıyor ne de şehirden uzaktadır. Önümüzdeki yıllarda Bursaray'ın da bu bölgeden geçeceği göz önünde alındığında ulaşım ile ilgili hiçbir mesele olmayacaktır. Yalova yolunda olması bakımından takımların çevre yolunu kullanarak ulaşması da kolay olacak. Böyle bir alanda yeni stadın ve salonun inşa edilmesi için mevcut stadın olduğu alanda dönüşüm sağlanması gerekiyor. Şu andaki mevcut tesislerin yüksekliğini geçmeyecek aynı kütlede alışveriş merkezi inşaatı ile birkaç yıl içerisinde böyle bir dönüşüm sağlanabilir. Başlattığımız çalışma kamuoyunda tam anlaşılmayınca projemizi beklemeye aldık. Dünya Kupası gibi uluslararası bir organizasyonda Kayseri, Konya gibi Anadolu şehirleri müsabaka alırken, Bursa'nın mahrum kalması, şehrimiz için önemli bir eksiklik olur"

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 12:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?