3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'ya zeytin laboratuvarı

Marmarabirlik, Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte toprak ve yaprak tahlil laboratuvarı kuruyor. Hürriyet semtindeki İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü binasının laborutuvar için tahsis edildiği bildirildi.

Bir süre önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na devredilen ve Kozabirlik'e kiralanan bina, yeniden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na geçti. Zeytin laboratuvarı oluşturulmak üzere Bursa Tarım İl Müdürlüğü'ne İl Özel İdaresi tarafından da 500 bin lira ödenek ayrıldı. Tarım İl Müdürlüğü de Marmarabirlik'e başvurdu. Binanın bakım ve onarımı tamamlandıktan sonra, personeli de Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılanacak laboratuvarın ekipmanlarının Marmarabirlik tarafından sağlanması yönünde anlaşmaya varıldı. Laboratuvarın, Marmarabirlik ortaklarına indirimli ve öncelikli hizmet verileceği bildirildi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Dinç, İbrahim Aksoy ve Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren, Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer ile birlikte halen boş duran İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü binasını gezdi. Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, devlet ve Türkiye'nin en büyük sivil çiftçi organizasyonlarından biri olan Marmarabirlik ile ortaklaşa kurulacak laboratuvarın, Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, bölge zeytin üreticisinin yıllardır eksikliğini hissettiği laboratuvarı hizmete sokmak için fırsat doğduğunu söyledi. Binası Tarım Bakanlığı tarafından sağlanan laboratuvarın teknik ekipmanını Marmarabirlik olarak sağlama kararı aldıklarını ifade eden Taviloğlu, "Zeytin üreticilerimiz nasıl bir toprakta üretim yaptıklarını, bu laboratuvarda yaptıracakları tahlille öğrenebilecek, gereken gübrelemeyi buna göre yapacak. Aynı zamanda yaprak tahliliyle de hangi tür ilacı ne miktarda kullanması gerektiğini de öğrenecek. Tahlil ücreti, Marmarabirlik ortaklarına indirimli olacak, bedeli ise hasat döneminde ürün bedelinden tahsil edilecek" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 12:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?