6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

BUSİAD ödülleri sahiplerini buldu

BUSİAD ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Arif Özer, Türkiye'nin toplumsal uzlaşmayla hazırlanan, hukukun evrensel ilkelerini esas alan ve ferdi devletin önünde tutan özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

BUSİAD tarafından verilen ödüller sahiplerini buldu. Almira Otel'de yapılan ödül töreninde konuşan BUSİAD Başkanı Arif Özer, geçen yılki ödül töreninde küresel kriz yüzünden Türkiye ekonomisinin yüzde 5 küçüleceğini tahmin ettiklerini hatırlatarak, "Şimdi kriz bitti, ancak iyileşme zaman alacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 4,7 daraldığını açıkladı" dedi.

TÜİK'in geçen yılki işsizlik oranını yüzde 14 olarak açıkladığını, en büyük ekonomik meselenin istihdam olduğunu belirten Özer, işsizlik oranının yüzde 25 ile gençlerde olduğunu dile getirerek, "Gençlere iş bulmamız için her yıl en az yüzde 6 - 7 büyümemiz gerekmektedir. Ayrıca her sene çalışma hayatına nüfus artışımızdan kaynaklanan ortalama 700 bin kişi dahil olmaktadır. Kalkınma hızımızın yüksek olduğu dönemlerde dahi yüzde 9'un altına düşmeyen kronik işsizliğimiz vardır. İstihdam direkt olarak yatırımla bağlantılı olduğu için yenilikçi, rekabetçi bir ekonomi mimarisi oluşturmalı, kısa, orta ve uzun perspektifli sanayi vizyon ve stratejileri ortaya konularak, ülkemizde yatırım iklimi ve koşullarının süratle düzeltilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma için bu şarttır" dedi.

Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) güçlendirilmesi ve finansmana ulaşmalarının kolaylaştırılması gerektiğine işaret eden Özer, mesleki eğitimlerin desteklenerek mesleksizlik probleminin ortadan kaldırılması ve iş gücü piyasasının daha esnek hale getirilmesi gerektiğini savundu.

"ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA HERKES HEMFİKİR"

1982 anayasasının değişmesi ve yargı reformu yapılması konusunda herkesin hemfikir olduğunu kaydeden BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özer, Türkiye'nin toplumsal uzlaşmayla hazırlanan, hukukun evrensel ilkelerini esas alan, ferdi devletin önünde tutan, gelişmelere açık, özgürlükçü bir anayasaya sahip olması gerektiğini söyledi. Özer, demokrasinin, yargı, yasama ve yürütmenin bir birinden ayrıldığı, kontrol ve denge mekanizmalarının işlediği bir sistem olduğunu söyledi.

Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesinin, bunlardan birinin diğerleri üzerinde mutlak üstünlük kurmasını önlemekle mümkün olacağını dile getiren Özer, "Türkiye demokrasisi, özünde bir 'atanmış parlamenterler demokrasisi'dir. Milletvekillerinin neredeyse tamamı hem iktidar, hem de muhalefet partilerinde liderler tarafından seçilerek listeye konmuş isimlerdir. Bu haliyle yürütme cephesindeki tek bir kişinin yasama üzerinde sınırsız ölçüde söz sahibi olduğu bir demokrasiden söz ediyoruz. Parti içi demokrasinin sağlanması millet iradesinin daha sağlıklı ve adaletli bir şekilde parlamentoya yansıtılması için Siyasi Partiler Kanunu ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun değiştirilmesini dört gözle bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BUSİAD tarafından verilen Doğan Ersöz yılın iş adamı ödülü Mehmet Erbak'a, BUSİAD meslek ödülü OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ile TOFAŞ CEO'su Ali Pandır adına Tofaş Ar-Ge Proje Direktörü Ahmet Altekin'e, BUSİAD eğitim ve kültüre destek ödülü Muhammed Etkeser adına Harput Grup Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Zaim'e, BUSİAD özel başarı ödülü Aktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş'a verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 12:36:00
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 22:46:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?