3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

BUSKİ'nin fahiş fiyatına tepki

Bursa'da, ruhsatlı bina yaparak kaçak yapılaşmaya prim vermeyen vatandaşlar, bürokrasinin kendilerine reva gördüğü işkenceye isyan ediyor.

Evlerini kanunlada uyarak ruhsatlı yapan vatandaşlar, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ile belediyenin uyguladığı prosedüre tepki gösterdi.

Yunuseli Mahallesi'nde bulunan arsasına 99 metrekarelik ev yapmak isteyen Sıddık Tekin, ruhsat almak için Osmangazi Belediyesi'ne başvurdu. Yapı ruhsatı almak için belediyeye 10 bin 190 TL ödeyen Tekin, belediyenin bütün işlemler için kendisinden para istediğini söyledi. Sosyal belediyecilik anlayışının vatandaşı mağdur ettiğini ifade eden Tekin, "Ev için yapı ruhsatı aldıktan sonra Osmangazi Belediyesi'ne 120 TL muayene, ruhsat, rapor ve harçlara, 200 TL hasar karşılıklarına, 100 TL imar ile ilgili harçlara, 150 TL katma değer vergisine, 250 TL depozitoya, bin 313 TL ikinci ruhsat harcına, 500 TL ise eve elektrik çekmek için para ödedim. Sadece kanalizasyon bağlantısı yapmak için belediyeden izin alınıyor ve bu izin bile ücrete bağlanmış. 350 TL sadece izin bedeline ödedim. Diğer harçlar ile birlikte belediyeye toplam 13 bin TL ödedim" dedi.

Ödediği paraların yanında evine su bağlantısı yapılması için BUSKİ'nin kendisinden bin 212 TL ücret talep ettiğini ifade eden Tekin, "Hesap ettiğiniz takdirde bir evin maliyeti 20 bin TL. Bugüne kadar biriktirdiğim bütün parayı belediyeye ve BUSKİ'ye ödemek zorunda kaldım. Canımı dişime takarak bir katlı ev yapabildim. Ancak BUSKİ'den gelen yetkili kişi evime yapılacak olan su bağlantısı için bin 212 TL masraf çıkardı.

Yetkililerin yanına gittiğim zaman 'Sen dua et sana bu kadar masraf çıkarmışız. Daha fazla masraf çıkarmadığımıza şükret' dediler. Bir belediye yetkilisinin benimle bu şekilde konuşmasını içime sindiremedim ve Abone İşleri Daire Başkanı Mehmet Azak'ın yanına ettim. O da elimdeki evraklara baktı ve bu meseleye çözüm bulamayacağını söyledi. BUSKİ'de odadan odaya koştum ancak bütün kapılar yüzüme kapandı" diye dert yandı.

70 METRE 300 TL 14 METRE BİN 212 TL
Yaptığı evle yolun altından geçen su şebekesi arasında 14 metre mesafe bulunduğunu belirten Tekin, "14 metre mesafe için BUSKİ benden bin 212 TL para istedi. Ancak bizim mahalledeki komşularımızın evleriyle su şebekesi arasında 70 metre mesafe var. BUSKİ bunlardan 300 TL masraf parası almış. Ruhsatı olmayan binalara ise 200 TL'ye su bağlantısı yapıldığını biliyorum. Şimdi adalet bunun neresinde?

BUSKİ yetkililerine kaçak yapılara çok düşük fiyata su bağlantısı yapıldığını söyleyince bana 'Kaçak yapılardan bahsetme. Onlar sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin sorunu' diyerek geçiştirmeye çalıştılar. Hatta orada bulunan bir memur, 'Sana bu kadar fiyat çıkardığımıza şükret. Daha fazlasını da çıkarırdık' dedi. Ruhsatı olmayan binalara su, doğalgaz ve elektrik çekiyorlar. Güneştepe Mahallesi'nde belediye kaçak binalar için yol açıyor, asfalt döküyor. Belediye krizin faturasını vatandaşa çıkarıyor. İşlerini kanunlara uyarak yapanlar adeta cezalandırılıyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 13:06:14
Güncelleme :9 Ağustos 2009 Pazar 13:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vatandaş IP: 88.245.219.xxx Tarih : 11.08.2009 01:07:46

evet..bunlar nasıl sosyal belediye..insanı resmen kaçağa teşvik ediyorlar.. vatandaş yemiyor..içmiyor..giymiyor 3-5 kuruş biriktiriyor..bunların yaptığına bak..lütfen yetkililer bununla ilgilensinler..