6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bütün dünyaya örnek olacak!

MEDENİYETLER İTTİFAKINDA İLK SOMUT ADIM

Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye ile İspanya arasında gerçekleştirilen yeni medeniyetler köprüsü projesinin ilk adımı Bursa ve Kurtuba şehirleri arasında atıldı.

Projenin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin pekişmesini sağlayacağını belirten Vali Şahabettin Harput, "Diyalog köprüsü, bütün dünyaya örnek olacak" dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, kentteki tarihi bir mekanda düzenlenen toplantıda, tarihe, kültüre ve medeniyetlere aşık olan, bu konuda derin araştırmaları ve birikimleri olan kişileri Bursa'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Heyetin, Osmanlı İmparatorluğu'nun temelinin atıldığı topraklarda bulunduğunu ifade eden Harput, ''Sevgi ve barışı vermek, herkese yardımcı olmak bizim temel karakterimizdir. O gelenekte zenginler belli bir yere, yardım yapmak için para koyarlar. Fakirler gece vakti gelirler, oradan ihtiyacı kadar alırlar. Gerisini bir başkası da alsın diye bırakırlar'' diye konuştu.

"BURSA MEDENİYETLERİN BEŞİĞİDİR"

Harput, Bursa'nın tarihinin sadece Osmanlı'dan ibaret olmadığını dile getirerek, yeşiliyle ünlü şehrin Selçuklu, Bizans ve Roma medeniyetlerine de evsahipliği yaptığının da altını çizdi. Harput, "Bursa'nın milattan önce 5 binlere kadar varan, 7 bin yıla yakın tarihi geçmişi var. İspanyolların da köklü bir tarih ve medeniyete sahip olduğunu biliyoruz. Şu anda Türkiye-İspanya, Avrupa'yı iki yakasından kucaklayan temel iki önemli ülke. Bu iki ülke, medeniyetler arasındaki diyalog noktasında önemli bir çalışma yürütüyorlar. Başbakanları da önemli projenin iki öncüler. İspanya ve Türkiye'nin şemsiyesi altındaki, halen 120 ülkenin, ABD ve Rusya'nın bu şemsiye içinde yer aldığı projeyi daha somut hale getirebiliriz diye düşünüyorum. Bursa'nın İznik ilçesi, Hıristiyanlık açısından çok önemli bir tarihi geçmişe sahip. Hıristiyanlığın şekillendiği, yazıldığı bir geçmişe sahip. İznik demek, Bursa demek" ifadelerini kullandı.

"DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK PROJE"

Harput, dünyanın birçok yerinde insanların dillerinden, düşüncelerinden ve inançlarından dolayı tutuklandığını, öldürüldüğünü belirterek, ''Bu proje, iki ayrı dinin iki ayrı kültürün mensuplarının ortaya koydukları bir insanlık, dostluk, kardeşlik projesidir. Diyalog köprüsü, bütün dünyaya örnek olacak, insanlığın inançlarından dolayı maruz kaldıkları felaketlerin tarihin derinliklerine gömülmesine imkan tanıyacak. Bu sıcak işbirliği geleceğin dünyasında çok daha huzurlu, barış, sevgi ve dostluğun hakim olduğu yeni bir dönemin başlamasına vesile olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak da Bursa Valiliği'nce hazırlanan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen ittifakın Türkiye'nin için önemli bir proje olduğunu söyledi.

MEDENİYETLER İTTİFAKINDA İLK SOMUT ADIM
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 18:18:03
Güncelleme :12 Ekim 2010 Salı 17:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?