4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

BUYAZ, Nazım Hikmet müzesi istiyor

Bursa Yazın Sanat Derneği (BUYAZ) üyeleri, yaklaşık 11 sene hapis yattığı Bursa'ya Nazım Hikmet adına bir müze açılmasını istedi.

BUYAZ Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Akbaba, Nazım Hikmet'in 107. doğum günü münasebetiyle Baro Lokali'nde bir açıklama yaptı.

Nazım Hikmet'in 1 Haziran 1933-5 Haziran 1934 ve 5 Aralık 1940-8 Nisan 1950 tarihleri arasında yaklaşık 11 yılını Bursa Hapishanesi'nde geçirdiğini hatırlatan Şaban Akbaba, şairin en iyi şiirlerini de Bursa'da yazdığını söyledi.

Fakat şehirde Nazım Hikmet'i hatırlatacak bir mekanın, merkezin, müzenin veya caddenin bulunmadığına dikkat çeken Akbaba, "Çağdaş uygarlığı yaşayan
ülkeler, bir sanatçısının birkaç gün kaldığı mekanı bile müzeye çevirmektedir. Ülkemizde ve Bursa'da ise dünyada şiirleri okunan şair görmezden gelinmiştir. Bursa, Nazım'a sahip çıkarak dünya şiirinin ziyaretgahı olabilir. Evrensel anlamda insan manzaralarını çizdiği Bursa'da yaşayan aydın, sendikacı, akademisyen ve odalara geç kalmış çabayı tamamlama görevi düşmektedir. Aslında bu yönde atılacak adımda biz değil, Bursa ve ülkemiz geç kalmıştır" dedi.

Öncelikle Bursa'da Nazım'a ait eşyaların, Bursa'da yaptığı ürünlerin, yazdığı kitapların ve Nazım üzerine yazılmış yayınların sergilenebileceği bir 'Nazım Hikmet Müzesi' oluşturulmasını isteyen Akbaba, "Ya da Nazım Hikmet Kültür Sanat Merkezi açılmalıdır. Üç merkez ilçede bulunan caddelerden ve parklardan birine şairin adı verilmelidir. Nazım Hikmet'in yattığı hapishanenin yerine yapılan Bursa Adliyesi'nde ve Kent Müzesi'nde şair için bir oda ayrılmalıdır. Şehrin merkezi yerlerine de Nazım Hikmet heykelleri dikilmelidir. Nazım'a Bursa'da yer açın" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 18:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?