3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Büyükşehirden fren geldi

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB)'un Kestel'de yapacağı Büyük Sanayi Sitesi'nin 2020 çevre düzeni plan değişikliğiyle ilgili raporu, Büyükşehir Meclisi tarafından tekrar incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na geri havale edildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilen BESOB Büyük Sanayi Sitesi'nin 2020 çevre düzeni plan değişikliğiyle alakalı rapor tartışmalara yol açtı. CHP Grubu konunun komisyonda yeterince incelenmediğini belirterek, söz konusu yere yapılacak olan sanayi sitesinin çevreyi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bölgenin kaderini etkileyecek kararın geri çekilmesini isteyen CHP'li Meclis üyeleri, söz konusu projenin ölçeğinin küçültülmesini belirtti.

Kestel Belediye Başkanı Yener Acar ise projenin detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Bize bu proje ilk olarak iletildiğinde bölgeye 5 bin dükkan yapılacağı söyleniyordu. Sonra 7 bine çıktı ve şimdi 11 bin iş yeri yapacağı söyleniyor. Benim önerim yolun güneyinde 5 bin iş yerinin geçmeyecek şekilde projenin uygulanmasıdır. Proje küçültülmeli ve güney tarafı imara açılmamalı" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise projede bir hayli yol alındığını hatırlatarak, "Proje bizimde önümüze yeni geldi. Detaylarını araştıralım ve ona göre karar verelim. Elbette bizde bölgenin olumsuz etkilenmesini istemeyiz. Ancak alınacak bu karar projenin uygulanacağı anlamına gelmez. Daha bu konu çok meclisimize gelecek ve konuşacağız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, ilgili madde yeniden incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na geri havale edildi.

DÖKÜMCÜLERE 30 GÜN SÜRE
Küçük Balıklı ve Gaziakdemir mahallelerindeki dökümcülerin insan ve çevre sağlığı ve görüntü kirliliği açısından Bursa’ya yakışmadığını belirten Altepe, Büyükşehir Belediyesi tarafından Başköy’de yapılan sitenin hizmete hazır hale geldiğini söyledi. Altepe, dökümcülerin Başköy’e taşınmaları için 30 gün süre verilmesine yönelik tebligatların yapıldığını belirtti.

ÜNİVERSİTE ETABINDAKİ TASARRUFLA YENİ HATLAR YAPILACAK
Başkan Altepe, önceki dönemde başlayan ancak yüksek maliyetten dolayı revizyon gerçekleştirdikleri BursaRay’ın üniversite etabı projesinde üstlenici firma ile ön anlaşma yaptıklarını bildirdi. Etabın 250 metre güneye kaydırıldığını, bu tasarrufla BursaRay’ı Mudanya Yolu, Kestel veya Görükle’ye uzatmayı hedeflediklerini söyledi. 1050 konutlara giden hattın Geçit’e kadar uzatılmasını Korupark ve Oyak Renault gibi firmaların gerçekleştirmesini istediklerini anlatan Altepe, “Biz istiyoruz ki herkes kendi istasyonunu kendi yapsın. O hat üzerindeki büyük firmalar elini taşın altına koymazsa hedefimizi Kestel’e çevireceğiz. 200 milyon YTL’lik yatırımın yıllık 20 milyon YTL’Lik dönüşü var. Bursa’nın menfaatleri doğrultusunda attığımız adımlarda ciddiyiz. Ancak herkesten katkı bekliyoruz. Düzeltilecek olan hat için DLH ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan onayı gerekiyor. İhaleden sonra yapıldığı için incelemeler yapılacak. Uluslararası ihale olduğu ve ödemeler yapıldığı için geri dönüş yok. Fakat beraber çalıştığımız firmalarla anlaşıyoruz” diye konuştu.

Yapılacak diğer projeler hakkında da bilgi veren Altepe, "Emirsultan’da çalışmalarımız devam ediyor. İsterdik ki, burada hiç bina yapılmasın, Emirsultan’ın çevresine layıkıyla bir meydan kazandırılsın. Ancak sözleşmeler yapıldığı için projeyi revizyon yaparak, Emirsultan Camii’ni gölgeleyecek 7 katlı binaları 5 kata indirerek gerçekleştireceğiz. Terminaldeki otoparkı BURFAŞ’a tahsis edeceğiz. Terminaldeki benzin istasyonunu da belediye işletecek. Diğer kısımlarını ise ihaleye çıkaracağız. Uludağ’ın eteğinde yapılaşmanın bittiği noktadan bir hat geçirerek, kentin güneyine yapacağımız çevre yolu çalışmaları da devam ediyor. Yalova Yolu- Kanalboyu arasındaki yerdeki kamulaştırmalar önümüzdeki günlerde başlayacak" diye kaydetti. Başkan Altepe, teleferiğin çalışmasına engel olan çelik hatların satın alındığını, yakında başlayacak çalışmaların ardından yaz ayında seferlerin başlayacağını da kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 19:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?