3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Büyükşehir'e şok ceza

Kanadalı vagon firması Bombardier, Bursaray üniversite etabında 30 vagon sipariş eden ve avans ödemelerini aksatan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 1.5 milyon euro ceza talep etti

Geçen dönemin son günlerinde eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in imzaladığı üniversite etabı ile alakalı sözleşmeyi yeni seçilen Recep Altepe yönetimi pahalı buldu. Üniversite etabında rayların döşenmesi işinde üniversite girişindeki tünel kaldırılarak Mudanya Yolu üzerinde hat uzatımı sağlandı.

Özlüce üzerinden Uludağ Üniversitesi'ne kadar uzanacak etapta kampüs girişindeki tünel iptal edilerek, sistemin Mudanya Yolu Organize Sanayi İstasyonu'ndan 2 bin 300 metre daha ileriye götürülmesi sağlanacak. Ekim ayında temeli atılacak çalışmalarla Organize Sanayi Bölgesi'nde son bulan Bursaray Mudanya Yolu güzergahı Emek'e kadar uzayacak. Ancak tanesi 6.40 milyon liradan toplam 30 vagon alımı için Raylı Sistemler Daire Başkanlığı'nın Bombardier firması ile yaptığı anlaşmada bir yumuşama sağlanamadı.

Bombardier yetkililerinin daha önce 1.8 milyon liraya mal olan vagonları yeni teknoloji ve klimalı olduğu gerekçesiyle 6.40 milyon liraya Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne satmasında geri adım attırılamadı. Bu fiyatı çok yüksek bulan Recep Altepe yönetimi Bursa'da vagon üretimi için teknik ekiplere start verirken, Bombardier'e yapılan avans (ön ödeme) taksitlerinde aksama meydana geldi.

Yerel seçimlerin yapıldığı günlerde yaşanan aksama, yeni yönetimin görevi devralması ile yoluna girerken, bu aksamadan dolayı sözleşmedeki maddelere istinaden Bombardier firmasının 1.5 milyon euroluk faiz tahakkuk ettirdiği öğrenildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin halen uluslararası tahkimde olan iki tane davası devam ederken, bir tane de bilirkişi tayini konumunda bulunan tahkimde davası bulunuyor. Erdem Saker'in başkanlığı döneminden gelen iki davada karşı taraf Büyükşehir Belediyesi'nden yaklaşık 40 milyon euro tazminat talebinde bulunuyor. Bir davasını tahkimde kazanan Bursa Büyükşehir Belediyesi, fiyat indirimi sağlayamadığı Bombardier'den faiz silmesini gerçekleştirmeye çalışacak.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 12:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?