6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Çalınan fıskiye yeniden yapıldı

YEŞİL CAMİ'NİN ÇALINAN MERMER FISKİYESİ YENİDEN YAPTIRILDI

Bursa'da, Yeşil Cami'nin içindeki havuzdan 3 yıl önce çalınan cami figürlü mermer fıskiyenin tıpatıp aynısı, 1 yıllık araştırma ve çalışma ile yeniden yapıldı.

İş adamı Mete Tetik, zaman zaman tarihi havayı solumak ve huşu içinde ibadet etmek için geldiği Yeşil Cami'nin en nadide parçalarından şadırvan fıskiyesinin çalınmasını kabullenemedi. Tarihi eser hırsızları tarafından gece yarısı yerinden sökülerek götürülen yekpare taştan küçük cami maketi şeklindeki mermer fıskiyenin fotoğraflarını bulup, önce tıpatıp aynısının rölyefini hazırlattı. Yıldız Üniversitesi'nden sanat tarihçisi Tevfik İleri'ye, fotoğraflarından fıskiyenin benzerinin çizimlerini yaptıran

Mete Tetik, daha sonra dünya çapında böyle bir eseri yekpare mermere oyabilecek usta aramaya başladı. Çin'e kadar araştırmalar neticesinde Antalyalı bir mermer ustasının bu çalışmayı yapabileceğini tespit eden Mete Tetik, 2.5 ay emek verilerek çok ince işçilikle yapılabilecek fıskiyenin siparişini verdi.

"Ecdadımın sanattaki incelik ve zerafetini bir havuz fıskiyesini yaptırırken farkettim" diyen tekstilci Mete Tetik, tarihi mabetteki büyük bir eksiğin giderildiğini söyledi. Tetik, "Tarihi çinileri ve mistik havası ile ibadet için gelen insanları farklı alemlere götüren Yeşil Camisinde su şıkırtısı yeniden başladı. Bu manevi atmosferde bir eksiklik vardı. Kendini bilmez, tarihini satanların yerinden ettikleri fıskiyenin benzerini bire bir aynı şekilde yerine koyarak hem görünüş, hem ses bakımından aynı

havayı yenisi ile de olsa yakalamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı da işadamı Mete Tetik'in gayret ve talebiyle arşivlerden orijinal fıskiyenin fotoğraflarının bulunması ile çalışmanın başladığına dikkat çekerek, "Özel araştırmalar ve bu işin uzmanı öğretim üyesinin ilgisi ile rölyef çizimleri yapıldı. Bu işin erbabı olan blok mermeri işleyecek ustanın kıl testeresi ile hassas çalışmaları neticesinde eski fıskiyenin bire bir özellikte benzeri yapıldı. Hassasiyetlerinden dolayı Mete Tetik'e Vakıflar olarak teşekkür ediyoruz" dedi.

YEŞİL CAMİ'NİN ÇALINAN MERMER FISKİYESİ YENİDEN YAPTIRILDI
YEŞİL CAMİ'NİN ÇALINAN MERMER FISKİYESİ YENİDEN YAPTIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:34:05
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 12:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?