3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Cam kardeşleri yıkan sağlık raporu

Bursa'da cam kemik hastalığı sonucu yatağa mahkum olan 21 ve 18 yaşındaki Alkan kardeşlere, özürlü maaşı alabilmeleri için gittikleri kuruldan sağlam raporu verildi. 

Rapor karşısında şok olan ve gözyaşlarına boğulan yatağa mahkum Eren Aklan (21) doktorları insaflı davranmaya çağırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz yıl ziyaret edip "sahip çıkma" sözü verdiği Alkan kardeşlerin, 7 aydır Uludağ Üniversitesi'nden randevu almaya çalıştığı öğrenildi. 

Bursa'da henüz 9 aylıkken cam kemik hastalığına yakalanan ve ani hareketlerde kemikleri cam gibi kırılan Eren Alkan (21) ve 1 yaşına geldiğinde ağabeyiyle aynı kaderi paylaşan 18 yaşındaki kardeşi Eda Alkan, babalarının işsiz kalması üzerine özürlü maaşı alabilmek için devlet hastanesine başvurdu. 21 yıldır yatağa mahkum olarak yaşayan ve annesi Münire Alkan'ın yardımlarıyla yemek yedirilip kıyafetleri giydirilen, kucakta taşınıp tuvalete götürülen Eren Alkan'a, Devlet Hastanesi kurulu tarafından yüzde 45 çalışma kaybı raporu verildi. 1 yaşına geldiğinde yakalandığı hastalık sonucu elleri üzerinde hayatına devam eden 18 yaşındaki Eda'ya ise yüzde 40 çalışma kaybı verildi. Devletten maaş beklerken sağlam raporu alan kardeşler karara isyan ederek, "Bu raporu veren doktorlar bize iş bulsun çalışalım" diyerek gözyaşlarına boğuldu. 

21 senedir yatağa mahkum olarak yaşadığını ve bebek arabası yardımıyla çıkartıldığı sokakta arkadaşlarını seyretmekle yetindiğini söyleyen Eren Alkan, "Rapora göre vicdanları el veriyorsa çalışırım. Raporu duyduktan sonra ağrıma gitti. Eline vicdanına koysun, baksın çalışabilir miyim, çalışamaz mıyım görsün. Allah'tan geldi. Bir şey yapamazsın. Doktorlar bu raporu verdiğine utansın. Benim gibi yatağa mahkum birisine yüzde 45 özürlü, yüzde 55 çalışır diyorlar" şeklinde konuşarak gözyaşlarına boğuldu. 

18 yaşındaki Eda ise rapora isyan ederek, "Bizim bu halimizi görmemişler mi? Ben de arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum. İlaçlarımı almadığım zaman her yerim kırılıyor. Yüzde 40 özürlü, yüzde 60 sağlam raporu verenler çalıştırabilirlerse çalıştırsınlar beni. İyileşeyim çalışmaya razıyım" diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

TEDAVİLERİ YARIDA KALDI 

Dramları gazete ve televizyonlara yansımasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından tedavi sözü verilen Alkan kardeşlerin tedavileri de yarıda kesildi. 3 ayda bir damar yoluyla aldıkları ilaçlar sayesinde kırılmaları azalan kardeşlerin Uludağ Üniversitesi'nde yer olmadığı gerekçesiyle 7 aydır tedavileri devam etmiyor. 4 aydır işsiz olan baba Yaşettin Alkan (40), 2006 yılından bu yana çocuklarına özürlü aylığı bağlanması için uğraştığı söyleyerek, "Çocuklarımı sağlık kuruluna gönderdiler. Sonuçlar olumsuz geldi. Eda'ya yüzde 40, Eren'e yüzde 45 özürlü raporu verdiler. Ben raporu görünce yıkıldım. Şok oldum. Çocuklarıma bu raporu veren doktorlar gelsin, bu çocuklarımı iş bulsun ve çalıştırabiliyorlarsa çalıştırsın. Ben başka bir şey istemiyorum" dedi. 

Çocuklarının durumunu öğrenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kendisini aradığını ve 1.5 ay içinde Eren'e maaş bağlanacağını söylediğini belirten acılı baba, "Ancak 1.5 yıl geçmesine rağmen maaş bağlanmadı. Bakanımızın ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran sayesinde başlayan tedavi ise yarıda kesildi. Çocuklarımızın 3 ayda bir damar yoluyla verilen ilaçları, "üniversitede yer yok" denilerek 7 aydır verilemiyor. Bizi oyalıyorlar. Çocuklarımızın gün geçtikçe gözümüzün önünde erimelerine dayanamıyorum" diyerek yetkililerden yardım istedi. 

İki çocuğunun da yıllarca bakımı üstelenip onları bebek gibi kucağında taşıyan anne Münire Alkan ise, çocuklarına sağlam raporu veren doktorları anlayamadığını söyleyerek, "Yemeğini yiyemeyip kıyafetini giyemeyen çocuğa sağlam raporu veriliyor. Ben gencim. Bu gün çocuklarıma bakabiliyorum. Ama yarın yaşlanacağım. Askere gönderip yoluna bakmayı isterdim" diye konuştu. 

Alkan ailesin en küçük çocukları 5 yaşındaki küçük Batuhan ise ağabey ve ablasının tek neşe kaynağı. Onları bir an olsun yalnız bırakmayan minik Batuhan'ın boyu ise 21 yaşındaki abisinden ve 18 yaşındaki ablasından daha uzun. Cam kardeşlerden Eren Alkan'ın askerlik yoklamasının geldiği önümüzdeki günlerde Askerlik Şubesi'ne gideceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 12:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?