2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Çarşı esnafı özel kanun istiyor

AVM'LERİN DARBE VURDUĞU ÇARŞI ESNAFI ÖZEL KANUN İSTİYOR

Alışveriş merkezleri karşısında devamlı kan kaybeden çarşılarla ilgili özel kanun çıkarılmasını isteyen Bursa Tarihi Çarşılar Birliği Başkanı Şeref Akgün, tarihi çarşılar ve hanlar bölgesinin tek elden yönetilmesinin işlerin daha hızlı yürütülmesini sağlayacağını söyledi.

BTÇHB Başkanı Şeref Akgün, tarihi çarşı ve hanlar bölgesindeki esnafın alışveriş merkezleriyle rekabet edebilmeleri ve bölgenin tarihi dokusunu koruyup turizm potansiyelini artırmak için Nisan 2010 tarihinde dernek kurulduklarını hatırlatarak, "Bursa'da çarşı ve hanlar bölgesinde kendi içinde yapılanmış 45 dernek var. Bu dernekler BTÇHB'nin üyesi. Her dernekten en az 1 üye bünyemizde görev alıyor. Biz şu an onların üst yönetimi durumundayız. 2 binin üzerindeki esnafı temsil ediyoruz. İlerideki hedefimiz

bütün bu derneklerin yönetimini tek çatı altında toplamak" dedi.

Bazı işlemleri yaparken karşılarına hukuki birtakım engeller çıktığını, bunun sebebinin ise tarihi çarşılar ve hanlar bölgesine mahsus kanuni düzenlemeler bulunmaması olduğunu belirten Akgün, çarşı ve hanlarda gördüğü bazı yanlış uygulamaları ve düzensizlikleri gidermek istediklerini, ancak hukuki durumun kendilerini yavaşlattığını söyledi.

Akgün, "Mesela bir esnaf tarihi hanın girişine etek asmış, biz kendisini uyarıp bunu indirmesini istiyoruz. Ancak bizim güvenlik gücümüz yok, tek yapabildiğimiz durumu zabıtaya bildirmek oluyor. Kanun olsa bu esnaf arkadaş oraya o eteği asamaz, indirmemekte ısrar ederse gereken yaptırım uygulanır" şeklinde konuştu.

Gökdere'den Bakırcılar Çarşısı'na kadar olan geniş bir bölgenin yönetilmesinde hukuki düzenleme olmadığı için sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Akgün, "Bu bölgede 6 muhtarlık var ama konut yok. Kısacası apartman sistemiyle çarşı yönetilmek isteniyor, bu durum tarihi yapıya uymuyor" ifadelerini kullandı.

Alışveriş merkezlerine karşı olmadıklarını ancak onlarla rekabet edebilmek için reklamcılık ve halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunmak istediklerini, bunun ise hukuki imkansızlıklar yüzünden yapılamadığını anlatan Akgün, çarşıyı canlandırmak ve turizm potansiyelini artırmak için birçok projeleri olduğunu bildirdi. Valilik, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesi'nin tarihi bölgede yapacağı düzenlemeler için birliğin görüşünü aldığını kaydeden Akgün, resmi kurumlarla esnaf arasında koordinasyon görevini

başarıyla yerine getirdiklerini söyledi. Akgün, İstanbul Kapalı Çarşı Esnafları Derneği'nin BTÇHB ile temasta olduğunu, ortak çalışma neticesinde Türkiye Tarihi Çarşılar ve Hanlar Birliği'ni kurmak istediklerini, Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda arkalarında olduğunu ifade etti.

BTÇHB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Arslansoy ise, Cumhuriyet Caddesi'nde tramvay seferlerinin başlatılmasının çarşıya canlılık getireceğini savundu. Arslansoy, "Tramvay çok güzel bir gelişme, bölgenin turizm potansiyelini kuşkusuz artıracak. Ancak tramvayın yapılmasıyla birlikte araç trafiği azalacağı için, kendi otomobiliyle çarşıya gelmek isteyenler için otoparklar yapılmalı. Bu kesinlikle ihmal edilmemeli" diye konuştu.

BTÇHB, 30 çarşı ve 14 han bulunan bölgede idari kararlar alarak uygulamaya konulması için resmi kurumlara başvuruda bulunurken, dernek 7 yönetim kurulundan oluşuyor.

AVM'LERİN DARBE VURDUĞU ÇARŞI ESNAFI ÖZEL KANUN İSTİYOR
AVM'LERİN DARBE VURDUĞU ÇARŞI ESNAFI ÖZEL KANUN İSTİYOR
AVM'LERİN DARBE VURDUĞU ÇARŞI ESNAFI ÖZEL KANUN İSTİYOR
AVM'LERİN DARBE VURDUĞU ÇARŞI ESNAFI ÖZEL KANUN İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2011 Salı 10:44:03
Güncelleme :18 Ocak 2011 Salı 13:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?