1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Cavit Çağlar'a 3 yıl hapis cezası

"Etibank davası" kapsamında daha önce verilen kararın Yargıtayca bozulması üzerine yeniden yargılanan sanıklardan iş adamı Cavit Çağlar, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan tekrar 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Cahit Demir ile Hakkı Cengiz Kırgül katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki savunmalarını yapan Cavit Çağlar ve Mustafa Çağlar'ın avukatları, müvekkilleri hakkındaki suçlamaya ilişkin zaman aşımı süresinin dolduğunu öne sürerek, bu nedenle davanın düşmesine karar verilmesini istediler.

Sanık avukatları, müvekkilleri hakkında ceza verilecekse de TCK'daki "etkin pişmanlık" durumunu düzenleyen madde uyarınca indirim yapılmasını talep ettiler.

Verilen aranın ardından davayı 2. kez karara bağlayan mahkeme heyeti, çeşitli işlemlerle Etibank'ın kaynaklarının Çağlar ve Bilgin Grubu firmalarına aktarıldığının anlaşıldığını bildirdi.

Bankanın suç oluşturan eylemler sonucunda 249 trilyon 988 milyar 503 milyon 936 bin lira zarara uğradığını belirten mahkeme heyeti, bu durumdan sorumlu olan sanıkların eylemlerinin "zimmet" suçunu oluşturduğunu kaydetti.

Bankanın yönetim kurulu üyesi olan ve bir süre de genel müdürlüğünde bulunan Zeki Ünal'ı "ihtisalen zimmet" suçundan 11 yıl 8 ay hapis ve 260 milyon 340 bin adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, yine yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük görevinde bulunan İsmail Hakkı Karakaya ile Etibank'ın yönetim kurulu üyesi olan Mustafa Dinçer'e de aynı suçtan 7 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, Karakaya'ya 331 milyon 46 bin, Dinçer'i de 158 milyon 786 bin YTL adli para cezasına mahkum etti.

Etibank'ın yönetim kurulu üyeliğinde bulunan ve bir süre de genel müdürlüğünü yapan Şükrü Karahasanoğlu'nu aynı suçlamaya ilişkin olarak 9 yıl 26 gün hapis ve 278 milyon 123 bin YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Nail Keçili, Türker İnanoğlu ve Nevzat Ak'ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın ise "ihtisalen zimmet suçuna iştirak etmek" suçundan beraatlerine karar verdi.

Cavit Çağlar'ın banka kaynaklarını tahsis edilmemesi gereken kredileri tahsis ederek Çağlar ve Bilgin Grubu firmalarına aktırılması eylemine katıldığının anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, Çağlar'ı "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 20 bin 830 YTL adli para cezasına mahkum etti.

Mustafa Çağlar'ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 15 bin 620 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Çağlar'ın bu cezasının ertelenmesine hükmetti.

Cavit Çağlar'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar veren mahkeme heyeti, Mehmet Nail Keçili, Mustafa Çağlar ve Türker İnanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20 sanığın da "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak ve yardım etmek" suçlarından beraatlerine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Hakkı Cengiz Kırgül hakkındaki "özel belgede sahtecilik" suçundan açılan davayı ise zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırdı.

Cavit Çağlar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının, davanın yargılama süreci, dünya piyasasında yasak nedeniyle oluşabilecek haksız rekabete bağlı olarak Türkiye'nin uğrayacağı kaybı göz önüne alarak kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, ceza alan diğer sanıklar hakkındaki yurt dışı yasağının cezalarının infazına kadar sürdürülmesini kararlaştırdı.


aa
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 18:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?