6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Çay-kahveyi bırakıp süt tüketin

ÇAY YERİNE SÜT İÇME ÇAĞRISI

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye'de süt yerine çay, kahve tüketme alışkanlığı bulunduğunu, bu yüzden toplum sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi.

Türkiye'de süt tüketiminin çok yetersiz olduğunu söyleyen Sağlam, her yıl 21 Mayıs'ta kutlanan "Dünya Süt Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türk toplumunun faydasından çok zararı olan çay ve kahve tüketmeyi tercih ettiğine dikkat çekti. Sütün vazgeçilemez bir besin kaynağı olduğunu belirten Sağlam, "Oysa süt, su da dahil başka hiçbir gıdaya ihtiyaç bırakmadan bütün canlıların yaşaması için yeten tek gıdadır. Yani süt, doğumdan başlayıp ölene kadar tüketilmesi gereken muhteşem bir gıdadır" dedi.

Sütün insan sağlığı için çok gerekli olduğuna vurgu yapan Senan Sağlam, "Ne yazık ki yapılan araştırmalara göre ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi bilim adamlarının tavsiyelerinin çok altındadır. Yani ülkemizde kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Oysa Avrupa ülkelerinde ise bu miktar 100 litrenin üzerindedir" diye konuştu.

Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini savunan Sağlam, "Yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde çay tüketimi yüzde 79, kahve tüketimi de yüzde 41 seviyesindedir. Süt tüketimi ise sadece yüzde 22'dir. Biz Türkler süt yerine çay ve kahve tüketerek kendimize büyük zarar veriyoruz" şeklinde konuştu.

Her yaş grubu için süt tüketiminin artırılmasını ve özendirilmesini gerektiğini anlatan Sağlam şunları söyledi:

"Sütle birlikte yeteri miktarda süt ürünü yani yoğurt, ayran, peynir de tüketilmelidir. Elbette burada güvenli ve sağlıklı koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerini kastediyoruz. Ne kadar süt, o kadar sağlıklı genç nesil demektir. Ne yazık ki ülkemizde üretilen sütün yüzde 40'ı kayıt dışıdır ve sokak sütü olarak satılmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2010 Cuma 10:29:03
Güncelleme :21 Mayıs 2010 Cuma 21:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?