2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Çekirge yamaçları imar taraması bitti

Bursa'da 23 Şubat'ta çöken İntam Blokları'nın gündeme getirdiği Çekirge yamaçlarındaki yapılaşmanın durumu, Osmangazi Belediyesi tarafından oluşturulan 11 kişilik bir ekibin 8 aylık çalışması ile bütün detayları ile ortaya konuldu.
 
Osmangazi Belediyesi İntam'ın istinat duvarları ve 2 blokunun çökmesinin ardından bölgede 8 ay boyunca binalarda teknik inceleme yaptı. Toplam 59 binayı değerlendirmeye alan ekipler, bölgenin topografik durumuna yapılan müdahalelerin doğruluğundan, istinat ve çevre duvarlarının yeterliliğine kadar bütün detayları akademik inceleme ile kayıt altına aldı. Durumlarını şüpheli gördükleri 30 noktadan beton dayanımını tespit için numune alıp test laboratuarında kontrolden geçiren ekip, yapılması gerekenlerle alakalı raporunu tamamladı.
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan uzmanlarında dahil olduğu harita ve jeoloji mühendisleri ile plancıların bulunduğu ekip, Çekirge yamaçlarında 117 dekarlık alanda kesitli inceleme neticesinde binaları, risksiz, az riskli, yüksek riskli, maili inhidam (yıkılmaya yüz tutmuş) gibi gruplara ayırldı. Belediye uzmanları, yüksek riskli olan binalarda gerekli güçlendirmeler yapılana kadar oturulmanın yasaklanmasına kadar önemli uygulamalar yapılacağını bildirdiler. Bütün kararların akademik inceleme ve raporlara dayandırıldığını belirten belediye yetkilileri, İntam'ın çöktüğü bölgede ise ana kaya zeminin bulunduğunu, bölgenin üst tarafında toprağın hareketi ile alakalı her türlü takibin sürdürüldüğünü kaydettiler.
 
Bu arada İntam sakinlerinin Bölge İdare Mahkemesine, Osmangazi, Büyükşehir, BUSKİ, Tedaş aleyhine açtıkları davada ise, önümüzdeki günlerde bilirkişi tayini yapılacağı öğrenildi.
 
Çekirge Caddesinde çökme esnasında kısmen zarar gören ve boş tutulan İntam 99 ile alakalı Osmangazi Belediyesi'ne bir güçlendirme çalışması ulaşmadığı, Gökçen Apartmanı ile alakalı bir hafta önce yapılan müracatın da incelendiği bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 17:37:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?