2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Çekirgelerin sesi 1 kilometreden duyuluyor

En obur hayvanlar arasında yer alan ve bir sıçrayışta boyunun 20 katı yol kat eden çekirgelerin seslerini 1 kilometreden duyurabildiği bildirildi.

Yaklaşık 70 milyonluk bir çekirge sürüsünün, 400 bin insanın bir yıl boyunca beslenmesine yetecek 80 bin ton mısırı, sadece 1 günde tüketebileceğini ifade eden uzmanlar, bir çekirgenin 800 ila bin metreden duyulabilen sesler çıkarabildiğini tespit etti.

Seslerini havayı hareket ettirerek bu kadar uzun mesafelere götürdüğünü belirleyen zoologlar, kulağı dizinde olan ve bir sıçramada vücut boyunun 20 katı mesafeye atlayabildiği belirlenen çekirgelerin kamufle olmak için de ilginç yönlerini kaydetti. İri gözleri ve rengarenk vücuduyla korkunç bir görünüme sahip Katydid çekirgelerinin dikkat çekici renklerinin, onu avlamak isteyen düşmanlarına kötü bir tadı olduğu mesajı verdiğini kaydeden uzmanlar, sopa çekirgelerinin ise kamufle için ölü taklidi yaptıklarını açıkladılar.

Renkleri parlak olan bu türün, rahatsız edildiğinde aniden kanatlarını açarak düşmanını şaşırttığı, kapattıktan sonra da asıl yerini etkili bir şekilde gizlediğini tespit edildi. Bu arada bitkilerin gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulanan Romelea Guttata cinsi çekirgeler üzerinde inceleme yapan uzmanlar ise bu çekirgelerin kursağı ve orta bağırsağında 6 tane protein belirledi. Bu proteinleri Sorghum bitkisinin filizlerine aktarılarak bir deney yapıldı. Filizin boyları 24 saat içinde yüzde 49 oranında büyüdüğü görüldü. Bu sebeple çekirgenin tükürüğünde ve sindirim suyunda bulunan bu güçlü proteinlerin kemirdikleri bitkilere geçerek bir bakıma bitkinin büyümesine katkı sağlandığı ifade edildi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 10:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?