4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çelik'ten Kürt açılımı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin kalkınmasına engel olmak için ortaya atıldığını belirttiği Türk-Kürt tartışmalarına tepki göstererek, "Bu ülkede Türk-Kürt iç içe geçmiştir. Olumsuzlukları aramızdan kovarak refahı yakalamalıyız" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Gürsu Kavşağı'nın temel atma töreninde konuşan Bakan Çelik, Türkiye'de çeşitli çatışma alanları olduğuna dikkat çekerek, son günlerde Kürt-Türk tartışmalarının çeşitli olumsuzluklara sebebiyet verdiğini ifade etti. Çelik, "Türkiye'de Alevi-Sünni, Kürt-Türk çatışmaları var. Ne yazık ki bu olumsuzluklar bugüne kadar ortadan kaldırılmadı. Son zamanlarda hükümetimizin bu konuda çalışmaları var. Ancak biz, şehitlerimizi rencide edecek hiçbir çalışmanın altına
imza atmayız. Ama, 'Türkiye'de bu olumsuzluklar devam etsin, ülkede sıkıntı yaşansın, Türkiye enerjisini boşa harcasın' diyenler var. Bu işte kimin eli varsa bu süreci izlemek durumunda değildir. Biz Alevi'si, Sünni'si ile bu toplumda hep birlikte yaşıyoruz. Kürt'ü ve Türk'ü ile iç içe geçmiş durumdayız" diye konuştu.
Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Çelik şunları söyledi:

"Burada siyasi irade olarak, milletle bütünleşerek bu tür olumsuzlukları ve şer güçleri aramızdan kovmalıyız. Bütünlüğümüzü bozmayacak bir anlayışı sağlamak durumundayız. Yoksa bu tür çatışmalar, Sivas olayları, Maraş olayları, Alevi'nin de Sünni'nin de tasvip etmediği bir durumdur. Bu olumsuzlukları yaşamak istemiyorsak, birlik ve bütünlüğümüzü sağlayacak kararları hep beraber almalıyız. Bu olumsuzlukları aramızdan kovmalıyız ki, kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolardan 50 bin dolarla çıksın.
Türkiye refah düzeyini yükseltirse şu anda tartışılan konuların hiçbiri gündeme bile gelmeyecek. Bu tartışmaların amacı Türkiye'nin kalkınmasını engellemektir. Türkiye'nin kalkınmaması için iç çatışmalar devam ettirilmek isteniyor. Millet olarak buna fırsat vermemeliyiz. Artık içeride çok kan kaybettik. Çok insanımızı heba ettik. Terör için 300 milyar dolar harcandı. Bu kadar büyük imkan heder olup gitti. Milletin refahını sağlamak adına bu olumsuzlukları ortadan kaldırmamız gerekir."

"YARGI SÜRECİNİ ÇEŞİTLİ İHTİRASLARA KURBAN EDEMEYİZ"
Son zamanlarda yargıya intikal eden davalar hakkında bazı kesimlerin konuştuğunu, ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Çelik, "Son zamanlarda yaşanan bazı olaylar kritik yargı süreci üzerinde etkili olmaktadır. Biz bu yargı sürecini çeşitli ihtiraslara kurban edemeyiz. Türkiye'nin artık demokrasi çıtası hızla yükseliyor. Bu ülkede karanlık odaklar kalmamalı. Kimsenin kimseye zarar vermemesi gerekir. Kimseyi suçlu addetmek bizim haddimiz değildir. Hiçbir insan peşinen suçlu değildir. Ancak suçu kesinleşince kimin haklı, kimin haksız olduğunu söyleriz. Onun için yargı konuları hakkında çok fazla konuşulmaması gerekir. Türkiye'de yargı erki ne yapması gerektiğini biliyor. Her şeyin kendi mecrasında olması ve kendi içinde işlemesi daha doğrudur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Faruk Çelik ve beraberindeki heyet, Gürsu Kavşağı'nın temelini attı.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 15:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?