2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Çetenin hırsızlık saltanatı

Bursa'da ailelerinden kiraladıkları yaşı küçük çocuklara çok sayıda ilde hırsızlık yaptırdıkları iddia edilen organize Roman çetesi göçertildi.

44 kişinin evlerine yapılan şok baskınlarla gözaltına alındığı olayla ilgili olarak 4 çete liderinin hesaplarındaki 500 bin YTL nakit, 100 bin YTL'lik altın, 50 adet arsa arazi ve ev tapusu ile son model 6 otomobille el koyuldu. Hırsızlık işinde başarılı olan küçük çocukları, "şampiyon" gibi lakaplarla motive eden şebekenin, hırsızlık yapamayan çocukların ellerine ise naylon poşet damlatarak işkence yaptırdığı ortaya çıktı.

Kendi aralarında Romanca konuşan çete üyelerinin hırsızlık yapacak çocuklar için gözlemci ve son derece hızlı otomobil kullanan bir şoförle ile birlikte araç tahsis ettikleri belirlendi. Organize polisi, 4 ayrı güvenlik kamerasındaki çocuk hırsızların görüntülerini de delil olarak mahkemeye gönderdi.


Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Bursa'da mala karşı işlenen suçları mercek altına alan polis, yaptığı analiz sonucunda bu hırsızlık suçlarının çoğunun yaşları 12'den küçük Roman çocuklar tarafından işlendiğini belirledi. Küçük yaşta olmalarına rağmen 60-70 ayrı suçtan kaydı bulunan çocukların ceza ehliyetinin olmadığı için serbest bırakıldığı görüldü.


Bunun üzerine asayiş ve organize polisi, Roman vatandaşlara yönelik takip başlattı. 6 aylık planlı incelemenin ardından D.A. H.A. F.K. ve A.K.'nın liderliğindeki örgütün koordineli olarak ve son derece profesyonel bir şekilde "gurbet" dedikleri Eskişehir, İzmir, Yalova, Sakarya, Kocaeli, Ankara ve Manisa'ya hırsızlık yapmak için gittikleri belirlendi.
Son derece hızlı otomobil kullanan şoförlere günlük 100 YTL para vererek kiralayan 4 liderin, Çöni dedikleri yaşı küçük çocukların ailelerine ödeme yaparak çocukları kiraladıkları ve hırsızlıktan elde edilen hasılatı ailelerle birlikte paylaştıkları ortaya çıktı. Ayrıca kendi aralarında Romanca konuşan şüpheliler için polis suç fezlekesine Romanca sözlük de ekledi. Polis, çetenin bu şekilde yaşı küçük çocuklara yaptırılan 76 eylemini belirledi.

ORTAMA GÖRE GİYDİRİP HIRSIZLIĞA YOLLADILAR
Hırsızlık yaptırıldığı için yakalanan çocukların, çocuk polisi tarafından mahkeme kararıyla yurda yerleştirildiği, şu ana kadar 30 çocuğun yurttan kaçarak yine Kanberler Mahallesi'ne gittikleri belirlendi. Çetenin hırsızlık öncesinde bölgede gözlem yaptığı, çalınacak eşyanın belirlenmesinin ardından yaşı küçük çocukların devreye girdiği, güvenlik kamaralarıyla da tespit edildi. 12 yaşından küçük çocukların dikkat çekmemek için düğüne giderken saçlarını yaptırıp, yeni kıyafetler giydikleri, okula giderken de önlük taktığı, hastane de ise hasta rolüne büründüğü ortaya çıktı.
Hayatı boyunca hiç bir yerde çalışmamış çete liderlerinin hesaplarında 500 bin YTL nakit, 100 bin YTL altın, 50 ayrı arsa, arazi ve daireye ait tapu ile son model otomobillerine el koyuldu. Hırsızlık işinde başarılı olan çocuklara kendi aralarında "şampiyon" gibi lakaplar takarak motive ettikleri, hırsızlık yapamayanları ise ailelerine şikayet ettikleri, şikayet edilen çocukların da öz anne ve babası tarafından işkenceye maruz kaldığı tespit edildi. Polis bu şekilde hırsızlık yaptırılan 12 yaşından küçük 20, büyük ise 10 kişiyi belirledi.


Yaşları 12'den küçük olan çocuklar yasa gereği ceza ehliyetinin olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılırken, 12'den büyük 15 yaşından küçük çocukların ise çok az ceza aldıkları belirlendi. Yasadaki boşlukları çok iyi değerlendiren çete üyelerinin bunu göz önünde bulundurduğu için eylemlerini yaşı küçük çocuklara yaptırdıkları kaydedildi. Ayrıca çetenin Bursa'daki hırsızlık mallarını kargo ile gönderdikleri İzmir'de piyasaya sürdüğü, İzmir'deki çalınan malları da Bursa'da piyasaya sürerek, yakalanma riskini azalttıkları ifade edildi. Polis, güvenlik kamerasına yakalanan 4 çocuğun görüntülerini de delil olarak mahkemeye sundu.

DÜĞÜNDE KAYNANAYI OYNATIP ALTINLARI ÇALDILAR
Polisin yaptığı tespite göre, hırsızlar İznik ilçesindeki bir olayda ilginç yöntem geliştirdiler. Gittikleri düğünde, kayınvalidenin yerinden kalkmadığını gören Roman çocuklar, 4 saat boyunca düğünde kaldı. Davetlilerden birisi gibi makyajlı yüzleri ve yeni kıyafetleriyle piyanistin yanına giden çocuklar, "kayınvalideyi dansa kaldır, bir de parça çal" dediler. Piyanist ise hiç bir şeyden habersiz piste çıkınca altın dolu çantayı masadan çalan çocuklar kayıplara karıştı. Hastane ve bir düğünevinde de görüntülenen çocuk hırsızlar, rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çektiler. Bir düğünevindeki hatıra kamerasına yakalanan çocuk hırsızlık zanlısı, kamerayı görünce yüzünü saklamayı ihmal etmedi.
Olayla ilgili olarak polisin Roman vatandaşların yaşadığı Kızyakup'taki ev ve işyerlerine yapılan baskınlarda toplam 44 kişi gözaltına alındı. Son 2 gün içinde adliyeye sevk edilen 24 kişiden 12'si tutuklandı. Ayrıca yaşı küçük olan 4 kişi ise savcılık aşamasında serbest bırakıldı. Bugün ise "Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüt kapsamında il ve il dışında hırsızlık yapmak, yaptırmak, yaşı küçük olan çocuğun istismarı, haksız kazanç elde etmek" suçlarından 16 kişi adliyeye sevk edildi.
Şahısların operasyon sırasında polislere, uyuşturucu ile suçlandıklarını zannedip, "Valla hapçı değiliz.Hırsızlık yapıyoruz" şeklinde itirafı da kameralar tarafından kaydedildi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 21:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?