6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Çevre düzeni planını acilen revize edin!

ESKİ BAŞKANDAN '1/100 BİNLİK ÇEVRE DÜZENİ PLANINI ACİLEN REVİZE EDİN' ÇAĞRISI

Nilüfer Belediyesi Kurucu Başkanı Ziya Güney, Bursa için hayati öneme sahip olan 1/100 binlik 2020 çevre düzeni planının revize edilmesinde çok geç kalındığını söylerken, Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi'nin vakit kaybetmeden uyumlu bir çalışma başlatması gerektiğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nün birlikte hazırladıkları Bursa'nın anayasası niteliğindeki '1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı' 1998 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Nilüfer Belediyesi Kurucu Başkanı Ziya Güney, bu planın zaman içerisinde kentin ihtiyaçlarının gerisinde kaldığını belirtti.

Metropolitan alan sınırlarının genişlemesiyle birçok bölgede işlevini kaybettiğini dile getiren Güney, "Bütün bunlara bir de geçtiğimiz yıl kabul edilen 'İstanbul çevre düzeni' planında Bursa ve Marmara Bölgesi'ndeki diğer kentlerimiz için öngörülen alt düzey rolü eklenince bu planı bir an önce revize etmek şart oldu" dedi.

"EKSİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI ULAŞIM MASTER PLANINI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Daha sonraki dönemlerde hazırlanan 1/25000 ve 1/ 5000'lik nazım imar planlarının da çevre düzeni planının üzerine oturması gerekirken birçok bölgede uyum kurulamadığı için bu planların uygulanmasında da çeşitli sıkıntılar yaşandığını ifade eden Güney, nazım planlardaki kaos ve kargaşanın uygulama imar planlarına da sirayet ettiğini anlattı. Başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerin kapalı kapılar ardında alınan kararları mevzii plan değişiklikleriyle hayata geçirmeye çalıştığını ileri süren Ziya Güney, şehrin kimliğini şekillendirecek olan çevre düzeni planının eksik ve ihtiyaçlara cevap veremeyecek durumda olmasının ulaşım master planı ve çevre yönetim planlarının rasyonel bir şekilde hazırlanıp hayata geçirilmesini de olumsuz etkilediğini kaydetti.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İL ÖZEL İDARE UYUMLU BİR ÇALIŞMA YAPMALI"

Bursa için hayati öneme sahip olan 1/100 binlik 2020 çevre düzeni planının revize edilmesinde çok geç kalındığını söyleyen Güney, "Ancak bu planın revizesinde geç kalınmasının sorumlusu olarak yalnız Büyükşehir ve İl Özel İdaresi'ni görmek haksızlık olur. Çünkü Bayındırlık İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında yargıya da taşınan bir yetki anlaşmazlığı yaşandı. Nihayet kısa bir süre önce bu anlaşmazlık kaldırılabildi ve yetki Çevre ve Orman Bakanlığı'na verildi. Daha sonra ise çevre düzeni planı yapma yetkileri büyükşehir sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyesi'ne, büyükşehir sınırları dışındaki alanlarda ise Bursa İl Özel İdaresi'ne devrettiklerini açıkladı. Şimdi gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse Bursa İl Özel İdaresi vakit kaybetmeden yetki alanlarındaki 1/100 bin ölçekli 2020 çevre düzeni planı revize çalışmalarına uyumlu bir çalışmayla başlamalı. Bu plan en erken 2030 öngörülerine göre yapılmalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 11:05:02
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 13:44:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?