4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çevrecilerden büyük tepki!

Marmara’nın tarım ambarı sayılan Mustafakemalpaşa Ovası'nda "Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi" yapılmak istenmesine Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen sert tepki gösterdi.

Bölgeyi yerinde inceleyerek bir dizi temaslarda bulunan Önürmen, yapılmak istenen tesisin sadece ilçeye değil tüm Güney Marmara’ya büyük bir darbe vuracağını belirterek “ Her yıl Marmara Denizi'ne 300 bin ton atık dökülecek. Bölgede tarım ve hayvancılıkla birlikte atçılık da zarar görecek"dedi.

Demir-çelik tesislerinde üretim esnasında ortaya çıkan ve tehlikeli atık konumunda yer alan baca tozlarından çinko oksit geri kazanılmasını amaçlayan tesisin; Türkiye’nin demir çelik üretimindeki etkili bölgelerinden İzmir – Aliağa, Sakarya – Kaynarca, Tekirdağ – Marmara Ereğlisi gibi yerlerde kurulmasına kamuoyu tarafından izin verilmezken, hiç tehlikeli atık içeren sanayisi bulunmayan verimli Mustafakemalpaşa ovasında yapılmak istenmesi çevrecileri ayağa kaldırdı.

Güllüce Köyü'ndeki 200 dönüm verimli tarımsal arazi üzerine kurulması düşünülen tesisin yapılmasına karşı çıkan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, köylülerle bir araya geldi.

“HER YIL 300 BİN TON ATIK İLÇEDE BİRİKECEK, ATIK SULARI MARMARA DENİZE AKACAK”

Yapılması planlanan tesisin verimli toprakları katledeceğini öne süren Önürmen, "İlçede bir tane bile demir çelik fabrikası gibi ağır sanayileşme olmadığı halde böyle bir tesisin kurulmasına izin vermek vatana ihanettir. Avrupa bile çevreye olan zararlı etkilerinden dolayı bu tür tesisleri kapatarak ülkemize kaydırma peşindedir. Söz konusu firma sadece Avrupa’dan değil ülkemizin bir çok bölgesindeki zararlı atıkları ilçemize getirerek atık dağları oluşturacaklar.

Her yıl 300 bin ton tehlikeli atık Mustafakemalpaşa sınırları içerisinde kalarak suyumuza ve topraklarımıza zarar vererek sağlığımızı tehdit edecektir. Ayrıca söz konusu firmanın atık suları kuru dereler vasıtasıyla kara dereye oradan da Marmara denizine akarak ciddi bir kirlilik meydana getirecektir. Tesisle birlikte sadece tarım ve hayvancılık değil atçılık da büyük zarar görecektir" dedi.

Geçimlerini tarım ve hayvancılığın yanı sıra arıcılık yaparak kazandıklarını belirten Güllüce köyü sakinlerinden İsmail Fere de; söz konusu 200 dönüm tarım arazilerini satarken kendilerine Bosch ve EKA gibi fabrikaların kurulacağını ve bölgedeki işsizlere iş istihdamı sağlanacağı yönünde vaatler verildiğini söyledi. Güllüce olarak böylesi bir tesisin yapılmasına asla izin vermeyeceklerini belirten köylüler, GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen’e söz vererek sonuna kadar direneceklerini söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 11:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?