4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çiftçiye ilave prim müjdesi!

Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır ve buğday ürünlerine ilave prim almak için hükümetle görüştüklerini belirtti.

Bursa'nın Osmangazi ilçesi Çeltik köyünde bulunan Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı'yı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiler için önemli açıklamalarda bulundu.

Mısır ve buğday ürünlerine ilave prim almak için hükümetle çalışma içersinde olduklarını ifade eden Bayraktar, oda başkanlarıyla bir araya geldiklerini, hükümetten ilave prim alacaklarını ve görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Çiftçilere verilen destek kredilerinin çiftçinin faydasına olmadığını söyleyen
Bayraktar, "Buğday için 61 kuruş maliyetimiz var ve biz bu maliyeti prim alarak yakalamak zorundayız. Hükümet bizim isteğimizi anlayışla karşılayacak. Biz, çiftçiler için ürün planlamasının yapılmasını istiyoruz. Biz şu ana kadar bu planlamayı yapamadığımız için çiftçi alın terinin hakkını alamıyor. Ben üreticiye soruyorum. 'Ürününüzün para etmesini mi istersiniz, yoksa yetiştirdiğiniz ürünün desteklenmesini mi istersiniz?' Çiftçi bana, 'Ürünüm para etsin, destek kredisine ihtiyacımız olmaz' diyor. Eğer çiftçinin ürünü para etmiyorsa bu ürünün desteklenmesi bir şey anlam ifade etmez. Devletin verdiği destekleme kredisini bazı çiftçilerimiz şahsi harcamalarında kullanıyor. Ancak daha sonra bu kredilerin geri ödenmesinde sıkıntı yaşanıyor. Çiftçilerimiz o zaman bu krediyi üretimle alakası olmayan bir destek gibi görüyor. Türkiye'nin talebe uygun arz dengesini kurması lazım. Yapısal sorunlar çözülünceye kadar üretim planlamasının yapılması uzun sürecektir. Mesela sulanamayan alanların sulanması bile bizim
için büyük bir maliyettir. Bunlar önümüzdeki 1-2 yıl içinde çözülecek sorun değil. Bugün düğmeye basılsa 10 yılda çözülecek sorunlar. Bizim yapacağımız tek şey, çiftçinin bulunduğu yerde ailesinin geçimini sağlaması. Bunun için insanların kırsaldan kente göçünü engellemek lazım. Şimdi kentsel göç başladı" dedi.

Krizden sonra üye sayılarının arttığını söyleyen Bayraktar, "Üye sayımız 4 milyonu geçti. Bunun için kentten kırsala geri dönüşü sağlamak lazım. Kırsaldaki bu çiftçilerimiz desteklenirse üretim daha sağlıklı olur ve artar. Destek kredi oranlarını yukarı çekmemiz lazım. Üretim için gerekli olan araçların maliyetinin azaltılması gerekir. 2004 yılında çiftçiler için elektrik borçlarının yapılanması konusunda mücadele verdik. 2003 yılında göreve geldiğimizde 2.2 milyar TL devletin destekleme bütçesi vardı, bugün ise bu rakam 5 milyar TL. Buna rağmen bu para çiftçilerimize yetmiyor. Bazı ürünlerde prim sistemini buna göre ayarlayacağız. Yani üretici hangi üründe mağdur olduysa bu primlerin bir kısmını mağdur olan ürünlere aktaracağız. Mesela kiraz para ediyorsa armut para etmiyorsa, kiraza verilecek olan desteği armuta aktaracağız. Böylelikle hem çitçinin ürünü para eder hem de çiftçilerimiz mağdur olmaz" diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin daha iyi imkanlara sahip olması için ellerinden gelen yapacaklarını söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 09:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?