4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çilek üreticisi zor durumda

Bursa'da çilek üretiminin en yoğun olduğu dağ yöresinde üreticiler, kilogram fiyatının 60 kuruş olması dolayısıyla zor duruma düştü.
Yaşanan ekonomik kriz, çilek üreticisini de vurdu.

Türkiye'nin çilek ihracatında önemli pay sahibi olan dağ yöresinde üreticiler çileğin kilogram fiyatının 60 kuruştan alıcı bulması dolayısıyla zor duruma düştü. Geçen yıl kilogram fiyatının 1.6 TL'ye kadar çıkması üreticinin yüzünü güldürürken, bu yıl fiyatların düşük seviyelerde seyretmesi hayal kırıklığına yol açtı. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarından bir olan çileğe umudunu bağlayan çiftçiler, ürünlerinin istenen fiyattan gitmemesinden dolayı büyük üzüntü yaşıyor.

Geçmiş yıllarda hasattan 15-20 gün önce alıcı firmaların bölgeye geldiğini ifade eden çiftçiler, "Bu yıl çileğin para etmeyeceği alıcı firmaların ilgisizliğinden belliydi. Yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan çilek, istediğimiz fiyattan alıcı bulmadı ve bizi zor duruma düşürdü. Yılın 11 ayı umut bağlayarak baktığımız çilek, hasat zamanı düşük fiyata gidiyor. Eğer fiyatlar yükselmezse ürünü tarladan toplamayacağız. Şu an verilen fiyat yapılan maliyeti karşılamıyor.

Çileği toplamak için çok sayıda insana ihtiyaç var. Eskiden tarlalar yevmiye işçilerinden geçilmezdi. Bu yıl kimse işçi getiremiyor. Çünkü gelen işçi 20 TL olan yevmiyesini ancak toplayacak. Herkes kara kara düşünüyor ve kendi ailesiyle ürünü almaya çalışıyor. Kendi imkanlarınızla toplamanın mümkün olmadığı çilek tarlada çürüyecek. En güvendiğimiz geçim kaynağımız olan çilek bu yıl bizi perişan etti. Umudunu çileğe bağlayan çiftçiler çok zor duruma düşecek. Henüz olgunlaşma safhasında olan kiraz da düşük fiyattan giderse dağ yöresindeki çiftçi batacak" ifadelerini kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 11:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?