7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Çin artık ihracatçıyı sevindiriyor

Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, son 5 yılda hazır giyim ve tekstil sektörünün yüzde 30 büyüdüğünü belirterek, "Tekstil bitti görüşlerinin aksine sektör, son 5 yılda 943 milyar dolar üretime ulaştı, Çin'deki gelişmelerin etkisiyle önümüzdeki yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat imkanları artacak" dedi. 

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği genel kurullarında birliklerin son 1 yıllık faaliyetleri onaylanırken, Çin'deki gelişmelerin etkisiyle önümüzdeki yıllarda Batı ülkelerine ihracat imkanlarının artacağı vurgulandı. Seçim olmayan iki genel kurulda da divan başkanlığını Nejat Yahya yaptı. 

Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, son dönemde Çin ve Uzakdoğu ülkelerindeki ihracatçıların en çok yakındıkları konunun enflasyon olduğuna dikkat çekti. Enflasyonla tanışmaları ve ne yapacaklarını sormalarına şaşırdığını söyleyen Şankaya, bu durumun Türkiye için olumlu zemin oluşturacağına inandığını ifade etti. 

'Tekstil bitti' görüşlerinin aksine tekstil ve hazır giyim sektörünün 2002-2007 yıları arasında yüzde 30 büyüdüğünü ve 943 milyar dolara ulaştığını bildiren Şankaya, bu rakamın 2009'da 1 trilyon dolara çıkacağını anlatarak, "Türkiye'nin 2007 ihracatı 22 milyar dolardı. Demek ki dünya tekstil ve hazır giyim pazarı, Türkiye'nin toplam ihracatı kadar büyüyor. Biz bu kadar olumsuzluklara karşılık bunu başarıyorsak, sektörün önünün açılması durumunda ne büyük bir potansiyel olduğu ortada. Doların düşmesi ve Çin'in kotalarının kaldırılması, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatını 1.2 milyar dolardan 938 milyon dolara düşürdü. Devletin dolaylı vergileri yüzde 70'e çıkarması rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye, tekstil ve hazır giyimde Avrupa pazarında çok ciddi bir oyuncu. Sektörün geleceği parlak. Doğru destek ve politikalarla bu sektörün AB pazarında sürekli lider olacağına inanıyorum" dedi. 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Arif Özer ise Avrupalı firmalardan Türkiye'ye geri dönüş yönünde sinyal aldıklarını açıkladı. Özer, batılı firmaların tekrar Türkiye'den mal almaya yönelmesinin önemine vurgu yaparken, sadece basit malların Çin'e kaydığını dile getirdi. 

Tekstil İhracatçıları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye için en olumsuz senaryonun, 2008 yılı global krizinin Avrupa'da durgunluğa yol açması olduğunu belirtti. Tekstil sektörünün hala Türkiye'nin lokomotifi olduğunu söyleyen Burkay, Avrupa'da daralmanın olduğunu, ama Çin ve Asya pazarının da alternatif pazar olarak ele alındığını hatırlattı. Burkay, Bursa Tekstil Teknoloji Şirketi kurulmasına çalışıldığını ve şirketin bu yıl içinde faaliyete geçeceğini açıkladı.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 13:58:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?