3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Çin malı oyuncaklara yasak!

Çin'den ithal edilen ve kanserojen madde içerdiği belirtilen oyuncaklar piyasadan toplatıldı.

CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesi üzerine harekete geçen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, büyük çoğunluğunun Çin'den geldiği belirtilen ve kanserojen maddeler içeren oyuncakların piyasadan toplatıldığını, firmalara da para cezası verildiğini açıkladı.

Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı tarafından bakanlığa gönderilen yazıda, asgari güvenlik şartlarını sağlamadığı tespit edilen oyuncak araba, su tabancaları ve oyun hamurlarının piyasadan toplatıldığı belirtildi. Söz konusu oyuncakların yerli üretim olan biri hariç Çin menşeli olduğuna dikkat çekildi.

Milletvekili Kemal Demirel, kanserojen oyuncaklara çözüm olarak yerli üretimin teşvik edilmesi ve bu konuda toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. İthal oyuncaklar için her yıl 100 milyonlarca dolar paranın yurt dışına çıktığına dikkat çeken Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü. "İthal oyuncaklarla ilgili birtakım olumsuzlukların çocuklarımızın üzerinde önemli etkiler yapacağını ve kanserojen özellik taşıdığıyla ilgili haberler çıkmıştı. Ben de bunun üzerine Türkiye'nin dışarıdan ne kadar oyuncak ithal ettiği ve hangi ülkelerden alındığı ile ilgili bir soru önergesi vermiştim. Genellikle başta Çin olmak üzere Uzak Doğu'dan alınan oyuncaklar var. Ve Türkiye'nin dışarıya verdiği para 2 milyar doları aştı. Bu gerçekten çok önemli bir rakam. Ben bu noktada yerli sanayiye önem verilmesini istiyorum. Ayrıca üzerinde genellikle 'CE' maddesi vardır. Derler ya hani, 'CE maddesi varsa rahat alışveriş yapın.' Ama ne yazık ki, bunların içerisinde sahte 'CE'ler de olabileceği ortaya çıkıyor.

Bunların hepsi belli bir denetimden geçtikten sonra Türkiye'ye giriyor. Ve bunların AB standartlarında olması lazım. Benim özellikle Başbakan'a sorduğum soru şu: Sayın Başbakan da bazı açılışlarda ve toplantılarda çocuklara oyuncaklar dağıtıyor. Tabii ki onlar da piyasadan alınan oyuncaklar. Başbakan'ın da bu konuda hassas davranması için bizzat bu soru önergesini kendisine verdim. Bu oyuncakların çocuklarımızın sağlığıyla ilgili konularda acaba kanserojen özellik taşıyor mu taşımıyor mu, bizzat kendisinin araştırmasını istedim. Kendisi adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı cevap vermiş. Aldığım bu haberi de kamuoyuyla paylaşmak istedim. İhlas Haber Ajansı aracılığıyla da kamuoyuyla paylaşıyorum. Alınan cevaplarda, muhtelif oyuncakların denetiminde, oyuncak arabaların Sağlık Bakanlığı analizlerinde kurşun miktarı izin verilenden fazla çıkıyor. Şimdi bu tablo karşısında ben bütün vatandaşlarımızı uyarıyorum. Alacakları oyuncaklarla ilgili 'CE' belgeli olanlarını tercih etmeleri ama o da
yetmez çünkü onların gerçekten kayıt altında olup olmadıklarını da araştırmalarını istiyorum."

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 11:27:26
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 11:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?