7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Çin pazarı Türk meyvesinin peşinde

Bursa Ovası'ndaki meyve bahçelerini gezip Türkiye'deki tarım faaliyetleri hakkında bilgi alan Çinli heyet, Bursa'nın meşhur Deveci armuduna hayran kaldı. 

Türkiye ile tarım konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten heyet, Türkiye'de üretilen meyve sebzenin Çin pazarına girmesinin iki ülke için de büyük yararlar sağlayacağını söyledi. 

Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye'de tarımsal faaliyetler arasında çok büyük farklar bulunmadığına dikkat çeken Çinli heyet, Türkiye devletinin tarıma ve çiftçiye verdiği desteği Çin'in örnek alması gerektiğini belirtti. 

Çin Halk Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı'nda görevli 14 kişilik heyet, Türkiye'deki tarım faaliyetleri ile yetişen tarım ürünlerini yerinde inceleyip değerlendirmek ve işbirliği içerisine girilip girilemeyeceğine karar vermek amacıyla pilot bölge seçilen Bursa'da meyve bahçelerini gezip değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'dan bir rehber eşliğinde Bursa'ya gelen heyet, Bursa Tarım İl Müdürlüğü'nde ilk önce Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Gürsel Günay'ı ziyaret ederek Türkiye'de yetişen meyve türleri
hakkında bilgi aldı. Daha sonra görevli ziraat mühendisleri eşliğinde merkez Gürsu ilçesindeki Ağaköy ve Kazıklı beldelerinde meyve bahçelerine giren Çinli heyet, yetişen meyveler ile uygulanan yöntemlerin fotoğraflarını çekip bilgi topladı. 

Ağaköy'de bulunan 60 bin ton meyve kapasiteli Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin soğuk hava depolarını da gezen heyet, sandıklara meyve dolumu yapan yemenili bayanların elinden meyve yedi. Çinliler, Bursa'nın meşhur Deveci armudu ile Bursa Ovası'nda yetişen tanesi yarım kilo gelen ayvalara hayran kaldı. 

Türkiye'de çiftçiler tarafından oluşturulan tarım kooperatifleri ve çalışma şekillerini de inceleyen heyet, tarım kooperatifçiliğini Çin'in de örnek alması gerektiğini söyledi. 

Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye'deki tarım alanları ve tarım faaliyetleri ile ilgili birtakım bilgilere sahip olduklarını ancak gezip gördükten sonra Türkiye'den örnek almaları gereken birçok çalışmanın olduğunu belirten Çin An Kui Eyaleti Tarım Bakanlığı Enformasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Guo Yong Tian, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarım alanlarına ve çiftçiye olan desteği ve Türkiye'deki kooperatif çalışmaları, biz Çinlilerin örnek alması gereken çalışmalardır. Devletin tarıma olan desteği Türkiye'de çok iyi bir durumda" dedi. 

Ekonomisinin yüzde 70'i tarıma dayalı olan Çin'in çok büyük bir üretim merkezi olmakla beraber 1 milyar 500 bin nüfusuyla çok büyük bir tüketim pazarı da olduğuna dikkat çeken Guo Yong Tian, Türkiye ile tarım konusunda işbirliği yapmak istediklerini belirtti. Türkiye'de yetişen meyvelerin Çin'de bulunmadığına, bir süre önce Çin'de zeytin üretmek istediklerini ancak mevsim şartları sebebiyle başarılı olamadıklarına dikkat çeken Tian, Türkiye'de yetişen meyvelerin Çin pazarında satılmasının her iki ülkeye de büyük faydalar sağlayacağını söyledi. 

Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye'yi sırrı çözülmemiş bir ülke gibi gördüklerini kaydeden Guo Yong Tian, "İnternet ve haberlerden aldığımız bilgilerle buraya geldiğimizde, edindiğimiz bilgilerin örtüşmediğini gördük. Türkiye çok daha gelişmiş, derin kültüre ve tarihi mirasa sahip bir ülke" diye konuştu. 

Öte yandan Çin Tarım Geliştirme Merkezi Başkanı Wang Şiu Song ise Türkiye'de devlet ile üretici arasındaki ilişkilerin Çin'e göre çok farklı olduğunu belirtip, "Türkiye'deki çiftçiler kooperatif aracılığıyla doğrudan alıcıya ulaşabiliyor. Bizde ise birtakım aşamalardan geçmesi gerekiyor. Türkiye bu yönüyle çok gelişmiş bir ülke. Çin gibi geçimini tarımdan sağlayan dünyadaki birçok ülkenin Türkiye'yi örnek alması gerekir" şeklinde konuştu. 

Akşam saatlerinde gezilerini tamamlayan heyet, ülkelerine geri döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 13:55:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?