3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Cindoruk Bursa'da konuştu

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Kim darbeye teşebbüs ettiyse, yargı ona en ağır cezayı versin" dedi.

Eski devlet bakanlarından Turhan Tayan'ın oğlunun düğünü için Bursa'ya gelen Hüsamettin Cindoruk, partisinin Bursa İl Teşkilatı'nda basın toplantısı düzenledi. Ergenekon soruşturması kapsamında Zir Vadisi'nde yapılan kazılarda ele geçirilen bomba ve mühimmatla alakalı tutuklanan Yarbay Mustafa Dönmez'in askeri mahkemede yargılanmasını değerlendiren Cindoruk, "Yarbay Dönmez'i tanımıyorum. Ama mahkemede kendini savunuyor. (O silahları oraya ben koymadım) derken müthiş bir iddiada bulunuyor ve (Polis koydu) diyor.

Bu, iddialar karşısında yapılmış bir savunmadır. Buna saygı duymak, bu davaya taraf olmak anlamına gelir mi? O sanık, beraat ederse onu suçlayanlar ne yapacaklar? Biz 50 senedir, Yassıada'dan beri yaptığımız savunmayı tekrarlıyoruz. En kutsal hak, insanın savunma hakkıdır. Buna yargıç da, siyaset de, polis de saygı duymalıdır. Yoksa kim darbeye teşebbüs ettiyse, kim suç işlediyse yargı ona en ağır cezayı versin. Bunun önünde hiçbir engel kalmasın" diye konuştu.

Cindoruk, Ergenekon operasyonuyla ilgili olarak da, "İnsanları sağlıklı tutukluyorsunuz, ya cenazelerini tahliye ediyorsunuz ya da hastaneye tahliye ediyorsunuz. O zaman o tutuklamada bir yanlışlık var. Yarın kimse başına böyle bir şeyin gelmesini istemez. Herkes için her daim sadece adalet istenmelidir. Bizim isteğimiz de budur. Eğer ortaya hukuk devleti çıkmazsa o zaman polis devleti çıkar. Ve o devletin polisi de, savcısı da, yargıcı da Türk vatandaşının kalbinde yer bulamaz. Pek çok kişiyle Adnan Menderes de idam edildi. Ama bugün hepsinin adına havaalanları, barajlar var. Vatandaş hakkı temsil eder. O sadece kısa bir zaman için aldatılır. Süreç hukuksal değilse tüm iddialar tersine döner. Bu yüzden bizim istediğimiz de budur ve doğrudur. Türkiye için, vatandaşımız için hukuk, adalet istiyoruz" diyerek adaletin önemine işaret etti.

12 Eylül sorumlularının yargılanması yönündeki tartışmalara da temas eden DP Genel Başkanı Cindoruk, şöyle konuştu:
"12 Eylül'ün üzerinden 29 yıl geçti. Elde sadece eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren kaldı. Ben Anayasa'nın 15. maddesinin değil, tüm geçici maddelerinin kaldırılmasını istiyorum. Buna karşı değiliz. Ayrıca zaman aşımı işlemiş olabilir. Onu kaldırırken, bir geçici madde de koyarak, o dönemde zarara uğrayan, işkence gören, mağdur olan kişilere özel başvuru imkanları da tanınsın. Bunları devlet üstlensin, lafzen değil, fiilen de telafi edilsin."
Geleneksel siyasetin ölmeyeceğini vurgulayan Cindoruk, kendisini karşılamaya Anavatan Partisi mensuplarının da gelmesinin umudunu arttırdığını dile getirdi.
Toplantıya DP İl Başkanı Füsun Yaşar ile AK Parti'den DP'ye geçen eski Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 17:09:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?