4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çoban Bey anıldı

ÇOBAN BEY ANILDI

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin oğlu Çoban Bey törenle anıldı.

Yıldırım Belediyesi tarafından Mollaarap Mahallesi'ndeki Çoban Bey Türbesi'nde tertiplenen törende Çoban Bey yad edildi.

 Yıldırım Belediyesi tarafından 13.'sü düzenlenen anma töreninde Çoban Bey'in ruhu için Kuran-ı Kerim ve mevlit okunup dualar edildi.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, tarihte önemli görevler üstlenen şahsiyetleri anmanın çok mühim olduğunu söyledi. Her yıl Çoban Bey'i andıklarını ifade eden Keskin, "Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasında önderlik etmiş, Osman Bey'in oğullarından Çoban Bey'i anmaktan mutluluk duyuyorum. Tarih sahnesinde boy gösteren şahsiyetleri anmaya önem veriyoruz. Elbette Bursa güzel bir şehir ve bu güzel şehir kolay kazanılmadı. Bu şehri alabilmek için nice kanlar akıtıldı, nice canlar feda edildi. Ve bu şehirde yaşananlar nice destanlara ve rivayetlere konu oldu. Bir rivayete göre, Hazreti Süleyman Uludağ'a geldiğinde, Bursa'ya tepeden bakarken 'Cennet burası' demiş, ancak yanında bulunan vezirinin kulakları fazla işitmediği için 'Cennet Bursa' olarak anlamış. İşte biz bu cennet mekanda yönetici olmanın gururunu yaşıyoruz. O zamandan beri bize cennet olan Bursa, birçok hizmeti hak ediyor" dedi.

Bursa'nın tarihi hakkında bilgi veren Keskin, Bursa için kanlarını ve canlarını veren Osman, Orhan, Çoban ve Balaban beylerin kendilerine emanet ettikleri bu muazzam şehri ayağa kaldırmayı bir görev addettiklerini ifade ederek, "Bu şehirde yaşayanların bizden emek beklemeleri en tabii hakları. Biz de gönülden bu şehre hizmet etmek için çalışıyoruz ve yaptığımız hizmetlerde kimsenin hakkına girmemeye çalışıyoruz. Görevde bulunduğumuz süre içinde en güzel şekilde bu şehre hizmet vereceğiz" dedi.

Başkan Keskin'in konuşmasından sonra Çoban Bey hakkında bilgiler veren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yusuf Oğuzoğlu, Çoban Bey'in Türkmen gruplarını Bursa'ya yerleştiren ve onlara liderlik yapan bir alp olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Çoban Bey türbesi ziyaret edilerek dua edildi. Anma merasiminden sonra vatandaşlara pilav ve ayran ikram edildi.

ÇOBAN BEY ANILDI
ÇOBAN BEY ANILDI
ÇOBAN BEY ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 17:01:02
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 19:13:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?