6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Çocuk doktorundan Bursa kitabı

ÇOCUK DOKTORUNDAN BURSA KİTABI

Bursa'da uzun yıllar çocuk doktoru olarak görev yapan Nazım İntepe, Bizans'tan bugüne Bursa ile ilgili efsaneleri ve tarihi şahsiyetleri, roman tadında bir kitapta topladı.

Kaynak yayınları tarafından basılan "Dibace" kitabında, halk arasında yaygın olarak bilinen rivayetler, önce Bursa Kalesi, ardından Ulucami'nin kubbesinde kullanılan bir taşın ağzından anlatılıyor. Doktor Nazım İntepe, kitaba Dibace (giriş) isminin verilmesini ise şöyle izah etti:

"1855 yılında Bursa'da büyük bir deprem oldu. Bursalıların, 'küçük kıyamet' dedikleri bu afette şehrin büyük kısmı yıkıldı. Bu felaketi duyan zamanın sadrazamı Keçecizade Fuad Paşa, 'Eyvah! Osmanlı'nın dibacesi yıkıldı' dedi. O zamandan bu tarafa dibace deyince Bursa akla geliyor."

Şu anda İzmir'de görev yapan Nazım İntepe, kitabı yazma nedenini ise, "Balkanlar'daki geniş coğrafyada Osmanlı eserlerini gezip gördüğüm zaman bu eserlerin asıllarının Bursa'da olduğunu fark ettim. İstanbul'un fethinin Bursa'dan 130 yıl sonra olduğu göz önüne alınınca bütün Osmanlı şehirlerinin Bursa'nın kopyası olduğunu anladım. Dibace'de bu tez işlendi. Kitapta bu tezi Bursa'nın yapılışının hikayesinde adım adım işledim. İlk başşehir oluşunun ağırlığının yanında, model olmasının vakarını hissettirmeye çalıştım. Bursa birçok manevi lider çıkarırken, maddi olarak da model ve öncü oldu" sözleriyle ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 10:34:05
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 14:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?