4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Çölyak hastaları piknikte buluştu

Bursa'da Çölyak hastalığına yakalananlar İnkaya Osmangazi Belediyesi Piknik Alanı'nda bir araya geldi.

Çölyak hastası olan vatandaşları bir araya getiren piknikte Çölyak hastalığı ile ilgili bilgi veren Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Fatih Ünal, Çölyak hastalığının bağırsaklarda besin Maddelerin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, "Çölyak hastalığı olan insanlar, Buğday, Arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da Yulafta da bulunan bir Protein olan 'gluten'e karşı hassasiyet gösterir. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsaklarında oluşan immunolojik reaksiyonlar sonucu hücrelerde iltihap ve hasar oluşturur. Oluşan bu hasar sonrasında besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bazı maddelerin eksikliği ortaya çıkar" dedi.

ÇÖLYAK, İSHAL, ŞİŞKİNLİK VE KARIN AĞRISI İLE KENDİNİ BELLİ EDİYOR
Çölyak hastalığının ishal, şişkinlik ve karın ağrısıyla kendini gösterdiğini söyleyen Ünal, sindirim bozukluğunun derecesine bağlı olarak Çölyak hastalığı çocuklarda ve erişkinlerde farklı belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyerek, "Çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği çölyak hastalığının erken bulgusu olabilir.
Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, huysuzluk, uyuklama, davranış bozuklukları ve okulda başarısızlık görülebilecek diğer belirtilerdir. Bulguların ortaya çıkması ve şiddetlenmesi yıllar sürebilir. Çölyak hastalığı erişkinlerde genellikle 30-40 yaş civarında ortaya çıkarsa da daha ileri yaşlarda da görülebilir" dedi.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ İLAÇ TEDAVİSİ YOK
Hastalığın tedavisi konusunda da bilgi veren Ünal, hastalığın erken teşhis edilmemesi halinde ciddi problemlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Hastalığı işaret eden bulgulara benzer şikayetleri veya ailesinde çölyak hastalığı öyküsü olanların bir iç hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini ifade eden Ünal, "Çölyak hastalığı olanların yüzde 10 kadarında, anne, baba, kardeş veya çocuklarında da aynı hastalık görülebilir. Gebelik döneminde Kansızlığı belirgin ölçüde şiddetlenen kadınların çölyak hastalığı yönünden araştırılması gerekir.

Çölyak hastalığında tedavinin temelini sıkı bir glutensiz diyet uygulanması oluşturur. Bu amaçla gluten içeren tahıl ürünleri buğday, Arpa kullanılarak yapılan gıda maddelerinin kesinlikle yenmemesi gerekir. Pirinç, mısır, patates ve soya unundan yapılmış ürünler yenilebilir. Meyve, sebze, yumurta ve et ürünlerinin yenmesinde sakınca yoktur.

Gluten içermeyen bir diyetin uygulanması normal beslenmeye göre daha pahalı, güç ve sıkıcı olabilir. Bu nedenle kesin tanı konulmadan bu tür bir diyetin uygulanması tavsiye edilmez" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 13:16:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sinan niron IP: 88.231.248.xxx Tarih : 2.08.2009 02:57:28

ciddi anlamda yurt çapında ele alınıp kitlelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gereken bir hastalık olmasına rağmen devlet bile görmemezlikten geliyor .bunun en somut örneği de;2007 yılına kadar çölyak hastalarına 500 tl kadar ödenek ayrılmışken bu ödenek kaldırılıyor. halbuki bu hastaların herşeyi özel ve çok pahalı.daha sonra ne olduğu tam olarak anlaşılamayan ve her tür yoruma açık bir kararname ile sözde bir düzenleme getirildi ama bu hastaları daha da üzdü ve kendilerini yalnız hissetmelerine yol açtı.