3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

'Çöni'lerden servet yapmışlar!

Bursa'da, ailelerinden kiraladıkları yaşı küçük çocuklara hırsızlık yaptırdıkları iddia edilen çetenin özel bankalardaki çelik kasalara gizlenmiş 7 kilogram 800 gramlık altını ele geçirildi.

Bursa'da mala karşı işlenen suçları mercek altına alan polis, yaptığı inceleme neticesinde bu hırsızlık suçlarının çoğunun yaşları 12'den küçük Roman çocuklar tarafından işlendiğini belirledi. "Uzun Eller" adı verilen operasyonda, ceza ehliyetleri olmadığı için serbest bırakılan ve 60-70 ayrı suçtan kaydı bulunan çocukları ailelerinden kiralayarak hırsızlık yaptırdıkları iddia edilen çeteye ilişkin 11 gün önce 36 ayrı noktaya eş zamanlı şok baskınlar yapıldı. Olayla alakalı 45 kişi gözaltına alındı.

Zanlılardan 20'si "suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüt kapsamında il ve il dışında hırsızlık yapmak, yaptırmak, yaşı küçük olan çocuğun istismarı, haksız kazanç elde etmek" suçlarından tutuklanırken, hayat boyunca hiçbir yerde çalışmamış olan çete liderlerinin mal varlıkları herkesi şoke etti.

Operasyon kapsamında, çete liderlerinin hesaplarında 500 bin YTL nakit, 100 bin YTL altın, 50 ayrı arsa, arazi ve daireye ait tapu ile son model 6 otomobille de el konuldu. Hırsızlık işinde başarılı olan çocuklara kendi aralarında "şampiyon" gibi lakaplar takarak motive edildiği, hırsızlık yapamayanların ise ailelerine şikayet edildiği, şikayet edilen çocukların öz anne ve babası tarafından ellerine yanan poşet damlatılarak işkence yapıldığı bildirildi.

Polis, bu şekilde hırsızlık yaptırılan 20'si 12 yaşından küçük olmak üzere toplam 30 kişi tespit ederken, operasyonun mali boyutunu derinleştirdi. Çetenin özel bankalardan kiralanmış 3 kasası daha bulundu. Savcılığın talimatıyla açılan kasalardan 7.8 kilogram altın ziynet eşyası çıktı. Kasaların 7 kişiye ait olduğu belirlenirken, altınların maddi değerinin 273 bin YTL olduğu ifade edildi. Çocuklara yaptırılan hırsızlıklardan elde edelin paralarla alındığı tahmin edilen altınlar, ziynet eşyaları çalınan
müştekilere gösterilecek.

Son derece hızlı otomobil kullanan şoförleri günlük 100 YTL para vererek kiralayan 4 liderin, "Çöni" dedikleri yaşı küçük çocukları ailelerine ödeme yaparak kiraladığı ve hırsızlıktan elde edilen hasılatı ailelerle birlikte paylaştığı ortaya çıkmış, ayrıca kendi aralarında Romanca konuşan şüpheliler için polis suç fezlekesine Romanca sözlük de eklemişti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 21:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?