2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Çubukçu'nun yazısını beğenmedi

BAKAN ÇELİK VE ÇUBUKÇU, OKUL AÇILIŞINDA SOBAYLA ISINABİLDİ

Bursa'da özel bir eğitim kompleksinin açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Devlet Bakanı Faruk Çelik, dondurucu havada önlerine konulan elektrikli sobayla ısınabildi.

Türkiye'de 2010-2014 yılları arasında hazırlanan stratejik eğitim programında özel eğitime ayrı bir önem verdiklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Özel okulların genel eğitimdeki payı yüzde 2,9 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerindedir'' dedi.

Özel Bursa Sınav Okulları'nın Nilüfer Demirci Mahallesi'nde 12 milyon dolara inşa ettiği eğitim kompleksinin açılışı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapıldı. Protokoldeki yerlerini alan Bakan Çubukçu ve Çelik, önlerine konan elektrikli soba ile ısınmaya çalıştı. Öğrenciler, havanın soğuk olması nedeniyle sınıflarına geçti. Osmanlı'nın ilk başkenti ve kadim şehir Bursa'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Çubukçu, "Uzun tarihi ve büyük fetihlerle anılan Bursa şehrinde çok büyük düşler var. Göçler şehri olarak bilinen Bursa'ya her gelen kendi havasından bir şeyler katıyor. Burada açtığımız okul da büyük düşlerden birisi. Nitelikli eğitimin tüm şartlarını barındıran bu çağdaş eğitim kurumunun açılışından bir bakan olarak onur duyduğumu ifade etmek isterim. Eğitim sistemine katkı sağlayan özel okullar, eğitim kalitesinin artırılmasında, birçok yeniliğin eğitim sistemine girmesinde öncü görev üstlenmektedir. Önümüzdeki yıllarda özel okulların sayısının ve niteliğinin artırılması önemlidir. Eğitim devletin görevidir. Devlet, eğitim faaliyetlerini yaparken önemli harcamalarda bulunuyor. Bu noktada özel okulların eğitime verdiği destek çok önemli'' diye konuştu.

"ÖZEL OKULLARIN EĞİTİMDEKİ PAYI DÜŞÜK"

Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2010-2014 yıllarının stratejik planını açıkladıklarını hatırlatan Çubukçu, stratejiler arasında özel öğretim ve yatırımların teşvik edilmesi ve bu kurumlardan yararlanılmasının da yer aldığını anlattı. Türkiye'de özel okullarda okuyanların oranının Avrupa ortalamasının altında olduğunu anlatan Çubukçu, ''Özel okulların bizde genel eğitim içindeki payı yüzde 2,9 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerindedir. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılan okullarımızın sayısı 2 bin 745'tir. Bu okullarda 45 bin 719 öğretmen, 421 bin öğrenciye eğitim öğretim vermektedir. Bursa'da ise 107 özel okul kurumu var. Özel okullaşma oranı yüzde 3,9'dur. Bursa eğitim performansının yüksek olduğu illerin başında geliyor'' şeklinde konuştu.

"İNSANA YATIRIM YAPAN TOPLUMLAR GELECEĞİNİ KAZANIR"

2011-2012 yılında Bursa'da okul öncesi eğitimin mecburi olacağını bildiren Çubukçu, ''Bursa'da ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 99.52, orta öğretimde yüzde 75.19'dur. Ülkemizin kalkınması eğitimle mümkündür. İnsana yatırım yapan toplumlar geleceklerine yatırım yapmış olurlar'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise ecdadımızın ilma aşık olduğunu, Türkiye'nin hedefine bilim sayesinde ulaşacağını söyledi. Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Peygamber Efendimiz, 'İlim Çin'de de olsa alın' buyuruyor. Astronomide, matematikte, edebiyatta, tıpta, medeniyette biz vardık. Dünyaya çok şey öğrettik. Biz ilimle meşgul iken, Avrupa'nın engizisyon karanlığında olduğunu biliyoruz. Onlar karanlıkta iken biz ilimle hanlar, köprüler inşa ettik. Bir gün geldi, çöküş başladı. Çünkü bilimden uzaklaşıldı, bilim merkezlerini ihmal ettik. Yeni bir devlet kurduk. Bir imparatorluk dağıldı, bir cumhuriyet kurduk. Cumhuriyet kurulurken 'En hakiki mürşit ilimdir' anlayışıyla yola çıkıldı. Bizim rehberimiz ilimdir. Okulları sıradan merkezler, öğretmenliği de sıradan mesleklerden görmeyelim. Milli Eğitim Bakanlığı son 8 yıldır harika işler yapıyor. Güzel bir okulu bugün burada açıyoruz. Demirci'nin sırtlarından Bursa'ya ışık huzmeleri yayılıyor" dedi.

Sınav Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Giyasettin Bingöl ise eğitim kompleksinin yaklaşık 12 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Bingöl, organik tarım alanları, botanik bahçeleri, açık alanda hayvanat bahçesi ve akvaryumuyla öğrencilerin eğitimden öte yaşamayı bilen fertler olarak yetişeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ve Bakan Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile beraber kurdeleyi kesti. Program esnasında soğuktan üşeyen Çubukçu, kendisine ikram edilen sıcak çayı içerek ısındı. Çubukçu ve Çelik'e Büyükşehir Belediyesi tarafından özel olarak yaptırılan özel 24 ayar altın işlemeli ibrik hediye edildi.

Çubukçu ve Çelik, ardından okula geçerek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilerin, öğretmenleriyle yaptığı fısıltı çanaklarını deneyen bakanlar, aradaki uzun mesafeye rağmen karşılıklı konuşma fırsatı buldu. İlköğretim birinci sınıf öğrencisi Arda Çamdibioğlu'nun yanına oturan Bakan Çubukçu, yazı yazdı. Öğrencinin ilk yazısını beğenmemesini tebessümle karşılayan Çubukçu, ikinciyi de aynı yazıyı yazdı. Ancak öğrenci yine de bakanın yazısını beğenmedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2011 Perşembe 20:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?