6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Cumalıkızık kitap oldu

CUMALIKIZIK KİTAP OLDU

Bursa'nın en önemli yaşayan değerlerinden Cumalıkızık köyü, araştırmacı Murat Kavaklı ve Hüseyin Delil tarafından belgesel bir kitap haline getirildi.

Bursa Kültür A.Ş. tarafından bastırılan 150 sayfalık kitapta, köyün coğrafi konumundan Kızıkların geleneklerine, günümüzde devam eden Osmanlı kültüründen köyden insan portrelerine kadar birçok detay yer alıyor. Araştırmacı Murat Kavaklı, Bursa'daki Kızık köylerinin dışında Anadolu'da 35 yerde daha Osmanlı yörüklerinin kurduğu Kızık köyleri olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu Bursa'daki köyler ve Cumalıkızık kadar tanınan bir köy yok. Cumalıkızık kitabında, Kızık kavramının ne olduğunu, Anadolu'nun hangi vilayetinde Kızık köyleri bulunduğunu, Kızık kilimi desenlerini, Cumalıkızık Camii'nin doğu kapısındaki 22 okun Osmanlı boylarını temsil ettiğini, köyün kuruluş rivayetleri ele aldık. Resmi belgeleri tercüme ederek kitabımıza aldık. Kurtuluş Savaşı sırasında yaşananlardan, köyün eski insanlarının mesleklerine kadar günlük hayattan da bilgiler serpiştirdik. Düğünden ölüme ve halk hekimliğine kadar değişik tedavi şifa usullerine de kitabımızda yer verdik" diye konuştu.

Murat Kavaklı'nın bir diğer çalışması Karanlık Vadideki Taşlar (Muallimin Defteri) de yayınlandı. Roman tadındaki otobiyografi eserinde türbesi Batman'da bulunan Şeyh Halid-i Zilani, Abdullah Efendi ve Rasim Efendi'nin sohbetleri ile günlük hatıralara da yer veriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 12:22:01
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 12:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?