4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Cumalıkızık'da restorasyon başladı

Sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin gözbebeği olan Cumalıkızık’da “3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Projesi” çalışmalarına başlandı.

Cumalıkızık’da bulunan, insanların yaşamlarını sürdürdüğü Cumalıkızık evlerinin 3. bin yıla taşınması ve yaşatılması amacıyla Yıldırım Belediyesi, Bursa Valiliği ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi işbirliği başlatılan restorasyon çalışması, görkemli bir törenle start aldı.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, 128 tescilli yapının tamamı, 90 tescilsiz yapının sadece ön cephe restorasyonları yapılacak. Yapılan bu çalışmalar ile Bursa’nın açık hava tarih müzesi olan Cumalıkızık, turizmi de canlandıracak.

Törene, başta Bursa Valisi Şahabettin Harput olmak üzere,Ak Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik,Ak Parti Bursa Millet vekili Mehmet Ocaktan olmak üzere Yıldırım Belediye Başkanı ve Ak Parti Adayı Özgen Keskin ile vatandaşlar katıldı.

Restorasyon başlangıç töreninde konuşma yapan Bursa Valisi Şehabettin Harput, Cumalıkızık’ın Bursa için önemine dikkat çekerken, “ Cumalıkızık Türkiye’nin önemli tarihi değerlerinden biridir. Buranın yaşatılması ve 3. bin yıla taşınması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Bu projenin ortakları olan başta Yıldırım Belediyesi olmak üzere Mimarlar Odası Bursa Şubesine teşekkür ediyorum Bu köy bir patlama yaşayacak.Bu proje UNESCO’ nun Dünya tarihinde önem kazanıyor.2009-2010 İstanbul,kültür Başkenti projesinde Cumalıkızık’ı köşebaşı taşı olarak görüyoruz.Bunun için biz tek başına bir şey yapamayız.Geleneksel yapıyı yaşatın sunilik olmasın kültürü yaşatalım.Muhtar Ahmet Sevinç’i tebrik ediyorum.El birliği ile Cumalıkızık’ı yaşatalım.Bu bizim zenginliğimiz” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 13:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?