2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Dağ köyünde müze ev

Bursa'da Devlet Tiyatrosu'ndan emekli Mustafa Kavakçı, yıllardır topladığı eski eşyaları evinin her köşesinde sergileyerek tarihle iç içe yaşıyor. Yaklaşık 400 parça eşyanın bulunduğu evde 125 yılla kadar uzanan eski eşyalar ve parçalar evin duvarlarını süslüyor. 

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Küçük Deliler köyünde yaşayan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'ndan emekli 70 yaşındaki Mustafa Kavakçı, geçmişe duyduğu özlemi evinde sergilediği tarihi eşyalarla gideriyor. 125 yıllık Çannakkale Savaşı'ndan kalma tüfekten, 100 yıllık sürahiye, 80 yıllık kömürlü ütüden, 70 yıl öncesi kullanılan delikli kuruşa kadar birçok eski eşya evin her köşesinde bir müze titizliğinde sergilenerek, meraklılarının beğenisine sunuluyor. 

Uzun yıllar köyden uzak yaşadığını ve emekli olup köyüne geri döndüğünde geçmişten birçok şeyin kaybolduğunu belirten 2 çocuk babası Kavakçı, "Ben 40 yıl önce köyden Bursa'ya giderken gördüğüm birçok gelenek ve günlük eşya geri döndüğümde yok olmuş. Bende onardığım eski taş evimi topladığım eşyalarla süsledim. Çevre köylerde ve Bursa'nın çeşitli yerlerinde bulduğum eşyaları evimde topladım. Yaklaşık 400 parça tarihi eşyayı evimde muhafaza ederek, geçmişi yad ediyorum. Çanakkale Savaşı'nda gazi olan dedemin 125 yıllık tüfeğinden, evimizde kullandığımız 80 yıllık eski sürahilere, tarımda kullanılan karasaban gibi eski aletlerden, 70 yıl öncesi kullanılan delikli kuruş paralara kadar birçok eseri burada muhafaza ediyorum" dedi. 

Evinin dış cephelerini eski tarım aletlerini asarak süsleyen Kavakçı, "Evin dışını görenler kapımı çalmaktan kendini alamıyor. Bu sayede birçok dostum oldu. Herkesten olumlu tepkiler alıyorum. Buradaki eşyaların çoğunu kendi imkanlarımla topladım. Ömrümün yettiği kadarıyla bu eşyaları koruyacağım. Ben öldükten sonra çocuklarım bu evi korumayacak olursa, bu eşyaların tümünü Devlet Tiyatrosu'na bağışlamalarını vasiyet ediyorum" diye konuştu.
Devlet Tiyatrosu'nda ünlü isimlerle çalıştığını ifade eden Kavakçı, turne için gittiği birçok ilden eşya topladığını da sözlerine ekledi. Kavakçı'nın evin dışına yazdığı 'Biz görevimizi yaptık, bizi yaşatan yaşasın' yazısı da müze eve destek olunması anlamında dikkat çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 11:41:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem arslan IP: 84.58.65.xxx Tarih : 23.10.2007 14:03:50

MUSTAFA abiye cok tesekür ederim bizlere, örnek birisi oldugu icin: