4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Dansçı Ayılar sergide buluştu

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ovakorusu Ayı Barınağı'nda yaşayan dansçı ayıların doğal barınaktaki hayatları, fotoğraf sergisine konu oldu.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Pro Animale Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Korupark Alışveriş Merkezi'nde açılan "Yeşil Cennette Koca Ayaklar" adlı fotoğraf sergisi, Bursa'da 1992 yılından sonra toplanarak doğal ortamdaki barınaklarda yaşamaya başlayan dansçı ayıların hayatlarını anlatıyor. Yıllarca dansçı olarak sokaklarda para için oynatılan ve günlerce aç bırakıldıkları için zaman zaman tehlike saçan ayıların doğal ortamdaki durumları, Dr. Hüseyin Cihan ve Fotoğrafçı Alper Tunga Türkdoğan'ın obtektifinden yansıtılıyor. Karacabey'deki Ovakorusu Ayı Barınağı'nda bulunan ayıların fotoğraflarından oluşan sergiyle kötü muamelelere maruz kalan ayılara destek verilmesi hedefleniyor. Serginin açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Nilüfer Aytuğ, barınakta yaşayan ayıların hikayelerini anlatarak insanlarda hassasiyet oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Ayılara gösterilen ilgi arttıkça varlıklarının güvence altına alınabileceğini vurgulayan Aytuğ, "Bu ayılara gösterilen ilgi onların doğadaki varlıklarının sürdürülmesi için çok önemli bir araç. O yüzden biz sınırlı alanlarda yaşayan ayıları ve onların hikayelerini halka ne kadar iyi anlatırsak, halk doğada ve sınırlı alanlarda yaşayanlara o kadar saygılı olacaktır. Amacımız onların hikayeleri aracılığıyla doğada yaşayanların türlerinin korunmasını sağlamak" dedi.
Bursa İl Çevre ve Orman İl Müdürü Müfit Aydın ise ayıların durumunun her geçen gün biraz daha iyileştiğine dikkat çekti. Karacabey'deki barınakta ayıların bakımı konusunda iyi bir noktaya geldiklerinin altını çizen Aydın, "Dünyamızın içinde bulunduğu en büyük hadiselerden biri, çevresel boyutlarıyla yaşadığımız sıkıntılardır. Hakikaten ülkemize ve dünyaya yakışmayan bir ayı yaşamı vardı. 1965'ten bu yana biz bunun yaşanmaması gerektiğini ve insanların bunlara biraz daha duyarlı olması gerektiğini vurgulamak üzere Bakanlık, Uludağ Üniversitesi ve Pro Animal olarak destekleyen bir yer açtık. Aşağı yukarı 100 hektarlık alan içinde 58 tane ayımız var. Zaman zaman doğada bulunan ayıların bakımlarıyla ilgili çok ileri bir noktaya geldik" diye konuştu.

Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Müdürü Adnan Gencer ise söz konusu sergiyle 90'lı yıllardan önce zulüm gören ve zorla oynatılan ayıların şimdi rahatça yaşadıkları mekanı tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Gencer, burada barınan ayıların doğal ortamlarına uygun şartlarda hayat sürdüklerini belirtti.
Serginin konukları arasında Hollanda Kanatlı ve Egzotik Hayvanlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Gerry Dorrestein da vardı.Türkiye'deki ayıların toplanmasında ve doğaya uyum sağlamasında yaptığı çalışmalarla bilinen Dorrestein, Karacabey'deki ayı barınağının çok iyi durumda olduğunu söyleyerek, "Türkiye Karacabey'deki ayı barınağını açarak çok iyi bir iş yaptı. Eğer bu ayıları tekrar Uludağ'a bırakacak olursanız kayakçılar bundan hiç memnun kalmayacaklardır. Çünkü ayılar yiyecek bulmak için insanların yanına gelerek kapılarını çalacak ve ekmek isteyecek. Çünkü insanlardan yiyecek almak daha kolay. Bence bu ayılar için Karacabey'deki barınak çok iyi. Orada mutlu ve iyi görünüyorlar. Eğer bu ayıları tekrar vahşi hayata gönderecek olursanız avcılara hedef olacaklar" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 14:52:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?