4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Deneme yarışması ödülleri verildi

Osmangazi Belediyesi'nin edebiyatımızın büyük ustası Ahmet Hamdi Tanpınar adına düzenlediği deneme yarışması sonuçlandı. Ödüller, Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Ödüller, seçici kurul üyeleri ve Osmangazi Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt tarafından dereceye girenlere takdim edildi. Prof. Dr. Abdullah Uçman başkanlığında, Prof. Dr. Durali Yılmaz, yazar Dr. Alim Kahraman, yazar Cemal Şakar, Doç. Dr. Handan İnci, şair-yazar Mücahit Koca ve şair-yazar Yasin Doğru'dan oluşan seçici kurul, İstanbul'dan Arzu Çağlar'ın "Bursa'nın Cümle Kapısı" adlı denemesini birinci, Erzurum'dan Yaşar Bayar'ın "Bursa Şehirler Kitabının Dibacesi" adlı denemesini ikinci, Ankara'dan Özlem Binel'in "Burçak Kapısı" adlı denemesini üçüncü seçti. Seçici kurul, Bursa'dan Mükrime Dilekçi'nin ve Trabzon'dan Zülfiye Yazıcı'nın eserlerini de mansiyon ödülüne layık gördü.

Seçici kurul, yarışmaya katılan 15 eseri de yayımlanmaya değer buldu. Bu eserler, önceki yıllarda olduğu gibi kitaplaştırılarak hem Bursa belgeliğine hem de edebiyatımıza kazandırıldı. Kitap, ödül töreniyle birlikte okuyucuyla buluştu.

8 YILLIK GELENEK

Osmangazi Belediyesi'nin edebiyatımızın büyük ustası Tanpınar anısına 8 yıldır aralıksız düzenlediği yarışmalar; 2001 yılında deneme (Tanpınar ve Bursa Denemeleri), 2002 yılında şiir (Tanpınar ve Bursa Şiirleri), 2003 yılında mektup (Bursa'ya Ütopik Mektuplar), 2004 yılında makale (Tanpınar'ın Dünyasında Bursa-Taşlarda Gülen Rüya), 2005 yılında hikaye (Geniş Zamanlı Hikayeler), 2006 yılında araştırma-inceleme, 2007 yılında ise roman dalında yapılmıştı. 2008 yılındaki yarışmanın türü ise tekrar başa dönülerek "deneme" olarak belirlenmişti. Yarışmanın teması "Şehir, Kültür ve yaşantı odağında Bursa'da şimdiki zaman" olarak belirlenmişti.

Başvuruları 1 Aralık 2008 tarihinde sona eren yarışmaya 96 adet eser katıldı. Eserler, önceki yıllarda olduğu gibi Bursa'nın yanı sıra Hatay, Tokat, Elazığ, Diyarbakır, İstanbul, Erzurum, Gaziantep, Konya, Trabzon ve Afyon gibi illerden geldi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Medeniyetimizin en önemli şehirleri arasında yer alan Bursa'nın, bu kimliği almasında edebiyatın güçlü bir etkisi vardır. Ahmet Hamdi Tanpınar, adı Bursa'yla özdeşleşmiş büyük bir edebiyatçıdır. Bursa, bu büyük ustanın kalemiyle edebiyatın hemen her dalında hayat bulmuştur. Bu itibarla bu yılki deneme yarışmasının amacı, edebiyatımıza yeni eserler kazandırmak ve Bursa'nın kültürel atmosferini 'zaman, mekan ve yaşam' bağlamında yeniden değerlendirmek." dedi.

Altepe, "Tarihi şehirler, şiirlerle, şairlerle ve edebiyatçılarla yaşarlar. Bursa da bu kentlerden biridir. Şehrin geçmişinde iz bırakmış önemli isimlerden biri olan Tanpınar, Bursa adıyla özdeşleşmiş bir isimdir. Hem o büyük ustaya vefa, hem de Bursa belgeliğine yeni eserler kazandırmak üzere tertiplediğimiz yarışmalar bu amaca fazlasıyla hizmet etmektedir" diye konuştu.

Yarışmada birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL verildi. Mansiyon kazanan yarışmacılara ise 2 biner TL ödendi. Ödül töreninin ardından Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Tanpınar'ın "Huzur" adlı eserini seslendirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 18:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?