3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Denetim yetersizliği, havayı kirletenlere fırsat tanıyor

Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi zabıtası ve İtfaiye Müdürlüğü'nün ilgisizliği ve Çevre İl Müdürlüğü'nün denetim yetersizliği, şehrin havasını kirletenlere fırsat tanıyor. Bursa, sorumlu kurumların ilgisizliği sebebiyle Marmara bölgesinde havası en kirli yerler arasında yer alıyor. Bursa'nın havası solunum yolu rahatsızlığı, bronşit, astım ve kalp hastaları için tehlike oluşturuyor.

Şehirde en önemli kirleticiler, hurda için kabloları yakanlar, bertaraf edemedikleri kimyasalları yaktıranlar, kontrolsüzlük sebebiyle ova mahallelerinde halen kömür yakmaya devam eden büyük işletmeler ve gece sanayi bölgelerinde kirli duman çıkartan işletmelerden oluşuyor. Bursa'nın hava kalitesinde en büyük kirleticiler, hurdacılar vasıtası ile bertaraf edemedikleri kimyasalları, Eski Gemlik Yolunu'nun doğusundaki kanalda yaktıranlar oluşturuyor. Zabıtanın ve emniyet kuvvetlerinin denetiminden uzak kalan bu ıssız bölgedeki yangınlara, Büyükşehir İtfaiyesi de defalarca ihbarda bulunulmasına rağmen çöp yangını olduğu gerekçesiyle müdale etmiyor. Oysa saatlerce devam eden bu yangınlarda kimyevi maddeler yakıldığı için simsiyah duman bütün şehrin üzerini kaplıyor. Bölgedeki kimyasal madde yangınlarını fotoğraflarken itfaiyeye, 24 Temmuz sabahı 08 50 ve 09 da basın kimliği belirtilerek yapılan 2 ihbara rağmen, bölgeye araçda gönderilmedi. Yaklaşık 2 saat boyunca çıkan koyu siyah dumanlar şehrin üstüne kabus gibi çöküyor. Ovada ise birçok fabrika kömür yakmaya devam ediyor. Çünkü İl Çevre Müdürlüğü ve Zabıta ekiplerinin hiçbir müdahelesi olmuyor. Gündüz saatlerinde Teleferik'ten şehri kirleten sanayi kuruluşlarını çok rahat noktalarını tespit etmek mümkün olabiliyor. Her kirli baca deşarzında, zabıta ve çevre ekipleri müdahele edip ciddi cezalar uygulasa, yönetmeliğe göre ısrar edenlerin faliyetleri durdurulsa, kömür kullanımının devam etmesi mümkün olmaz.

Bütün bu olumsuzluklara karşı yeterli hassasiyet gösterilmediği için Bursa'nın havası Marmara bölgesinde en kirli şehirler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı'nın Soğanlı Mahallesi'nde Osmangazi Belediyesi şantiyesi içine kurduğu internet bağlantılı hava kalitesi ölçüm istasyonu raporlarına göre şehrin kirli havası birçok kişi için tehdit oluşturuyor. Vatandaşların www.havakalitesi.com internet adresinde anbean takip edebileceği kükürt dioksit ve partikül miktarı rakamlarına göre, şehirdeki hava kalitesi, sağlığı hassas vatandaşlar için riskli olan değerler içerisinde yer alıyor. Bu verilere göre Bursa'da bronşit, astım, solunum yolu rahatsızlığı, kalp ve alerjisi olanların bulunması vatandaşlar için ciddi bir risk teşkil ediyor. İnternet kullanmayan idareciler ise, şehir üzerindeki kirliliği Uludağ Yolundan akşam ve sabah saatlerinde çıplak gözle seyredebilirler. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve İl Çevre Orman Müdürlüğü görevlilerini göz önünde yaşanan hava kirliliğine karşı daha hassas olmaya çağırıyor.
iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2007 Çarşamba 11:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?