5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Denktaş: Türkiye imzalayacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gümrük Birliği ek anlaşmasının imzalanmasının Rumlar’ın tanınma anlamına gelmediği yolundaki açıklamalarını destekleyerek, "Bu bir niyet meselesidir. Türkiye, bizim de istediğimiz şekilde birleşme olunca da Rumları tanımayacağını belirterek bu anlaşmayı imzalayabilir. Türkiye’nin de bu şekilde imza atacağına inanıyorum" dedi.

Denktaş, Osmangazi ve İnegöl İlçeleri’nde iki ayrı telekomünikasyon şirketinin açılışı için geldiği Bursa’da, Vali Oğuz Kağan Köksal, Garnizon Komutanı Tümay Bilgen ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Uysal tarafından Karadeniz Avize önünde karşılandı.

Burada kısa süre dinlenen Denktaş, bir basın mensubunun Türkiye’nin Gümrük Birliği ek anlaşmasını imzalayacağına yönelik tartışmalarla alakalı sorusuna, bu konuda Türk Hükümeti ile aynı görüşte olduğunu söyledi. Gümrük Birliği ek anlaşmanın imzalanmasının hukuki mesele olduğunu ve bu konuda hukukçuların ikiye ayrıldığını belirten Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi Türkiye’nin uluslararası anlaşmalar nedeniyle Rumları tanımayacağı şerhini koyarak, imza atabileceğini dile getirdi. Türkiye’nin Rumları birleşme olunca da tanımayacağını, KKTC’yi ise tanımaya devam edeceğini dile getirmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Denktaş, "Eğer Rumlar KKTC üzerindeki ambargoları tümünü kaldırıp, bizi tanımıyorlarsa. Türkiye’de onları tanımadan ambargoları kaldırılabilir. Ancak artık ’asker çekin, Magosa Limanı’nı AB’ye verin, azınlık olduğunuzu, devlet olmadığınızı teslim edin, Rumlarda size yardım yapmaya razı gelsin’ uzlaşma için Türkiye’ye ucu açık bir yol gösteriliyor. Rumlar, silahla alamadıkları Kıbrıs’ı AB yolu ile ele geçirmeye çalışıyorlar. Hem Türk Hükümeti, hem de Mehmet Ali Talat artık bunu görmeye başladı" diye konuştu.

"UZLAŞMA DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKMAKLA OLUR, AKSİ TAKTİRDE BU TESLİMİYET OLUR"

KKTC’nin de, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin uzlaşma istediğini ancak Rumlar’ın 40 yıldır uluslararası anlaşmaları çiğneyerek, kendilerini meşru hükümet gibi göstermeye çalıştığına dikkat çeken Denktaş, "Annan Planı ile uzlaşma olmayacağını artık Türkiye’de kabul etmeye başladı. Meşru Kıbrıs Hükümeti adı altında AB üyeliğine devam ettiği sürece uzlaşma ihtiyacı olmaz. Uzlaşma için Rumlar’ın 40 yıldır uluslararası anlaşmaları çiğneyerek meşru hükümet addetmiş olanların gerçekleri görmesi lazım. AB, ’Siz Türklerin hükümeti değilsiniz’ diyerek Rumlar’ın KKTC ile direk görüşmelere başlamasını istemeli. Uzlaşma ancak bu şekilde olur, aksi taktirde teslimiyet olur" şeklinde konuştu.

Denktaş, Rumlar’ın 1 Nisan’da yaptığı 50. yıldönümü kutlamalarında ’2005’i EOKA’ yılı ilan ettiklerine dikkat çeken Denktaş, 16 günlük bebeği, 90 günlük insanları bile mezara gömen, yüzlerce insanı öldürmüş olanların ’bağımsızlık kahramanı’ ilan edildiğini, Rumlar’ın bu sicilinin AB’ye iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Denktaş, uzlaşmanın KKTC’ye sahip çıkmakla er ya da geç olacağını belirtti.

Denktaş bir soru üzerine, "Halkımın Annan planını kabul etmesi, Türk Hükümeti’nin kabul edilmesi için ağırlığını koymasından sonra bu yolda fazla yürüyemeyeceğime inandığım için yeniden aday olmadım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 21:29:07
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 15:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?