6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Deprem gerçeği masaya yatırıldı

TBMM DEPREM KOMİSYONU ÜYELERİ BURSA'DA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce, bugüne kadar deprem konusunda yapılan çalışmaların temennilerden ibaret olduğunu söyledi.

Türkiye'deki deprem riski araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun üyeleri, Bursa'da Almira Otel'de bir araya geldi. Şehrin deprem haritasının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce, deprem konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaların öneri ve temennilerden öteye gidemediğinden yakındı. Türkiye'nin her bölgesinde deprem konusunda hücre bazında çalışmalar yapıldığını fakat bunların organ

aşamasına gelmediğini ifade eden Güllüce, "Daha önceki yıllarda ciddi teknik hatalar da yapılmış. Mesela ikinci derece deprem bölgesi ilan edilen bölgenin aslında birinci derece risk taşıdığı ortaya çıkmış. Fakat her deprem bizlere olumlu gelişmeler katmış ve bazı değişimler olmuş. Milyonlarca hisseli parsel olmuş ve bu bölgelere binalar yapılmış. Türkiye'deki binaların en az yüzde 50'sinin bu konuda sıkıntısı var. Elle karılan betonlardan evler yapılıyordu. Bizler bu ciddi sıkıntılarla muhatabız. Bu problemleri nasıl çözeriz diye uğraşıyoruz" dedi.

"MAALESEF TEMENNİLER ÜZERİNE BİR DÜNYA KURULMUYOR"

Çözüm konusunda yaşadıkları ciddi sıkıntılardan bahseden Başkan Güllüce, "Daha önce hisseli bir parsele yapılmış bir bina depreme göre çok mukavemetsiz olsa bile, bir insana ya da koca mahalleye, 'Kalkın, buradan gidin' diyemiyorsunuz. Peki çare ne? Şu ana kadar bizlere teknik rakamlara dayalı, hukuku içine alan ciddi çözümler gelmedi. Hep öneri ve temenniler geldi. Bunların nasıl gerçekleştirileceği konusunda ise hiçbir açıklama yapılmadı. Maalesef temenniler üzerine bir dünya kuramıyorsunuz" şeklinde konuştu.

"KAYNAKLARIN SINIRLI OLDUĞU GÖZ ÖNÜNE ALINMALI"

1999 depreminin röntgenine bakıldığında bugün gelinen noktanın çok ciddi artılarının olduğunu ifade eden Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızılay'dan sivil toplum kuruluşlarına, belediye çalışmalarından afet planlarına kadar çok olumlu gelişmeler oldu. Görülen eksiklikler, finansman yetersizliği sebebiyle iyice güçlendirilemedi. Bazen öyle bir talepte bulunuluyor ki, buna kaynak bulmak mümkün değil. Kaynakların sınırlı olduğunu bilmeden yapılan önerilerin hiçbiri hayat bulmayacaktır."

"BURSA'DAKİ İNŞAATLARIN YÜZDE 70'İ KAÇAKTIR"

Vali Şahabettin Harput ise kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için kanuni düzenlemeler yapılmasının artık bir ihtiyaç olduğunu kaydederek, "Kaçak yapılara karşı alınacak tedbirler caydırıcı olmalı. Bursa ve Türkiye için en önemli mesele, binaların güçlendirilmesi konusunda içinde bulunduğumuz durumdur. Bu güçlendirme çalışmalarındaki eksikliğin en büyük sebebi finansman yetersizliğidir. Bizler kamu kurumunda tespit ve değerlendirme yapmamıza rağmen, finansman olmadığı için güçlendirme yapmadığımız bir hayli bina var. Özel binaların ise hiçbirisinde henüz tespit dahi yapılmamıştır. İnşaatların yüzde 70'i kaçak" dedi.

"ÖLEN ÖLDÜĞÜYLE KALIYOR"

Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde afet meydana geldiğinde olağanüstü tedbirler alınıp anında kaynak bulunarak gereğinin yapıldığını ifade eden Harput, "Maalesef ölen öldüğüyle kalıyor. Biz buna insanlar ölmeden, imkanları zorlayarak, bu riski unutmadan bir çözüm bulmalıyız. Depreme dayanıksız binaların tespiti ve güçlendirilmesi için bunu en önemli sıkıntı olarak görüyorum" diye konuştu.

Ardından şehrin deprem konusundaki durumu hakkında bir sunum yapan Vali Yardımcısı Hüseyin Demirci, 1999 depreminin ardından 138 kamu binasında güçlendirme yapıldığını belirterek, Türkiye'deki ilk defa Bursa'da kurulacak doğal afetlerin simülasyonlarla insanlara gösterileceği eğitim merkezi hakkında bilgi verdi.

Şahıslara ait binalarda deprem güçlendirme çalışmalarının mülkiyet hakkı yönetmeliği yüzünden yapılamadığını kaydeden Demirci, imar kirliliği verilen cezaların tecil edilmemesi ve yapı polisi biriminin kurulması gerektiğini söyledi. Demirci, 1855 yılında olan büyük Bursa depreminin ardından son 20 yıl içinde yeni bir deprem daha beklendiğini sözlerine ekledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar'ın da bir sunum yaptığı toplantıya sivil toplum temsilcilerinin sanı sıra ilçe belediye başkanları büyük ilgi gösterdi.

TBMM DEPREM KOMİSYONU ÜYELERİ BURSA'DA
TBMM DEPREM KOMİSYONU ÜYELERİ BURSA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 13:33:03
Güncelleme :10 Nisan 2010 Cumartesi 17:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?