6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Depremi önceden hisseden asansör

DEPREMİ ÖNCEDEN HİSSEDEN AKILLI ASANSÖR

Asansör ve diğer mekanlara takılan deprem sensörü sayesinde sarsıntılar yarım dakika önceden hissedilebilecek.

Asansör sektöründe montaj ve servis hizmeti veren Diasansör, depremi 7 ile 30 saniye arasında önceden hisseden sensörü Türkiye'de satışa sundu. Amerika'da üretilen ve henüz Türkiye'de üretimi yapılmayan deprem sensörü, asansör ve diğer mekanlara takılarak en hassas sarsıntıları bile hissederek uyarı veriyor.

Diasansör Teknik Müdürü Osman Arslan, sensörün çok hassas bir şekilde üç eksende ivme ölçtüğünü ifade etti. Depremin başlamasıyla yeraltındaki hareketliliğin sensör tarafından algılandığını ve asansör kumandasına bilgi gönderdiğini dile getiren Arslan, "Sensör en küçük sarsıntıları bile hissediyor. Bu yüzden sistemin belli büyüklükten sonrasını algılaması sağlanır. Sismik olay, kullanıcı tarafından tanımlanan eşiği aştığı zaman sensör, hareketli asansörü en yakın kata yönlendirir. Kapıları açar ve

yetkili bir bakım teknisyeni tarafından elle reset atılana kadar asansörü hizmet dışı duruma getirir. Asansör, depremden kaynaklanan sarsıntı yer yüzeyine ulaşmadan hareketsiz olarak durur ve normal çağrılara cevap vermez. Bu sayede deprem esnasında kabin veya karşı ağırlığın kendi kılavuz raylarından çıkarak çarpışma riski ortadan kalkar. Deprem binaya zarar vermese bile sarsıntıdan asansör ve içindekiler zarar görebilir. Bu zarar ölüm veya ağır yaralanma şeklinde olabilir. Depremin derinliğine göre uyarı,

7 ile 30 saniye arasında önceden veriliyor. 7 saniye bile olsa asansörün en yakın durakta durarak, gerekli uyarıyı vermesi yeterlidir" dedi.

Deprem sensörünün Amerika Sismik Araştırmalar Enstitüsü tarafından onaylı olduğunu kaydeden Osman Arslan, özellikle deprem bölgesindeki şehirlerde bulunan binalara takılması gerektiğini belirtti. Özellikle hastanelerin ve otellerin tercih etmesi gerektiğini ifade eden Arslan, deprem sensörünün KDV hariç bin dolara satışa sunulduğunu kaydetti.

DEPREMİ ÖNCEDEN HİSSEDEN AKILLI ASANSÖR
DEPREMİ ÖNCEDEN HİSSEDEN AKILLI ASANSÖR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2010 Pazar 10:49:03
Güncelleme :28 Mart 2010 Pazar 17:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?