1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Depremler konut fiyatlarını değiştirdi

Bursa'da meydana gelen orta şiddetli depremin ardından konut fiyatları eski binalarda düşerken, yönetmeliğe uygun yeni binalarda yüzde 15 ila 20 değer artışı yaşandı. Yaz başından bu yana durgunluk yaşayan emlak sektörü ise, konut faizlerinin yüzde 2'lerden 1.75'lere inmesiyle yeniden hareketlendi.
 
Dijital Emlak'ın sahibi Ahmet Öztürk, Gemlik Körfezi depremi sonrası yönetmeliğe uygun olmayan eski dairelerin fiyatlarında yüzde 15 ile 20 oranında düşüş yaşandığını, yönetmeliğe uygun yapılan dairelerde ise kıymetlenme olduğunu söyledi. Vatandaşların depremlerden sonra yüksek katlı binalar yerine 4 kata kadar olan binaları tercih etmeye başladığını anlatan Öztürk, "Eski binalarda zemin etüdü ve sağlamlık raporu soruluyor. Eskilerde yüzde 20 fiyat düşüşü gerçekleşti. Teleferik Mahallesi'nde 100 metrekarelik 90 bin YTL istenen dairelerin fiyatı 75 bin YTL'ye indi. Yenilerden de Beşevler ve İhsaniye'de 150 bin YTL istenen daireler 180-200 bin YTL'ye çıktı" diye konuştu.
 
Şeker Emlak'ın sahibi Sait Şeker ise, depremle birlikte kredi faizlerindeki düşüşün sektörde uzun zamandır yaşanan durgunluğu sona erdirdiğini söyledi. Şeker, "Depremin etkisi çok fazla olmamakla beraber, nispeten oldu. Depremden önce eski binalar ucuz diye almak isteyenler, yeni yapılanlara rağbet etmeye başladı. Depremler, halkı yönetmeliğe uygun yapılara yöneltti. Sektörde haziran ayından sonra durgunluk başladı. Konut kredilerinin yükselmesi bunda en büyük etken oldu. Talepler azaldı. Kredilerde şimdi düşme eğilimi var. Banka faizleri aylık yüzde 2'lerden yüzde 1.75'lere kadar indi. Faizlerin daha da düşeceğini umuyoruz. Konut talebi var, ancak vatandaşta finansal açıdan tereddüt var. Yeni yılda mortgage beklentisi var, halen. Mortgagenin ne getireceğini bilemediğimiz için vatandaş beklenti içerisinde sürükleniyor. Ancak konut kredilerindeki düşme, emlakçıları yeniden hareketlendirdi. Geçtiğimiz aylarda soran yoktu. Hiç olmazsa şimdi müşteriler daire fiyatlarını sormaya başladı. Kafalarında yeni bir ev almanın programını yapmaya başladılar. 3 oda 1 salon 140 metrekare yeni bitmiş yönetmeliğe uygun dairelerin metrekaresi 1.2-1.5 YTL arasında değişiyor. 150 metrekare bir daire, 180-200 bin YTL arasında mevki ve semtine göre fiyatlanıyor. Eski dairelerde 110-120 metrekarelik bir daire, 90-110 milyar lira arasında bulunabiliyor. Mesela Fethiye'de 90 metrekare bir kooperatif dairesi, yeni olmasına rağmen 80 milyar liradan alıcı bekliyor. Kredi maliyetleri düşerse, canlılık başlayacak" dedi.
 
Bu arada, Bursa'da kira fiyatları da geçen yıl gayrimenkulde yaşanan aşırı değer artışına paralel olarak yaşanan yükselişten inişe geçti. Emlakçılar, "Kiralıklarda geçen yıldaki artıştan sonra durgunluk olmuştu. Nispeten kira fiyatları azaldı. 700 YTL istenen yerlerin fiyatı 600 YTL'ye düştü. Normal seyrine indi. Geçtiğimiz yıl sonbaharda konut fiyatlarının aşırı değerlenmesine paralel olarak kiralar çok yükselmişti. Biraz düştü. Biraz daha düşebilir. 500 YTL kiraya verilecek daireye 650-700 isteniyordu. Kiralık yerlerde bollaşma var. Yeni kooperatif binaları ve TOKİ konutlarının bitmesiyle şehir merkezinde kiralık daire sayısında artış var. Özlüce ve Ertuğrulkent'te 500-600 YTL, çarşı merkezine yakın semtlerde 600, Namazgah civarında 400-450, İhsaniye'de 700, Beşevlerde 500-600 arasında fiyatla daireler kiralanabiliyor" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 16:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?