6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Derelerden zehir akmayacak

BURSA'NIN CAN DAMARINDAN ZEHİR AKMAYACAK

Bursa'nın can damarı olarak nitelendirilen su kaynaklarına atık karışmaması için yerel yönetimler seferberlik ilan etti.

Bursa'nın derelerinin kirlenmemesi için şehir dinamikleri harekete geçti. İnsanların çevre kirliliği konusunda rahat olmamaları gerektiğini dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çevre kirlilği konusunda işletmeleri denetim altına aldıklarını belirtti. Altepe, "Bu çalışma bizim ana görevlerimizden birisidir. Valilik başta olmak üzere tüm kurumlarımız görevli. Artık bu işlerde süreler doldu. En son bu konunun çözülmesi için süre tanıdık. Bu işlerin laftan ibaret olmadığını herkesin

bilmesi gerekiyor. Bu konu herkesin ortak davranması gereken bir konu. Daha önceki konularda olduğu gibi bu şehrin ortak derdi" dedi.

 

"ATIKLAR GELECEĞİMİZİ ZEHİRLEYEBİLİR"

Bursa'nın toprağının ve suyundan zehir akmaması için sanayicilere gerekli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Altepe, "Bu şehir toprağının ve suyunun zehirlenmesi demek bizim gelecek nesillerimizin zehirlenmesi demektir. Hastalıkların artması demektir. Kanserin gelişmesi demektir. Bu konuda kimseye taviz veremeyiz. Bizler bu konuda yaptırımlarımıza başladık. Yazışmalarımızı yapıyoruz. Yakında fabrikalara kapatma kararları gittiği zaman sıkıntılar yaşayabilirler. Ama bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok.

Biz herkesin kendi yaptığı işin hakkını vermek zorundayız. Biz bu konuda samimi olarak çalışıyoruz. Şu an üreticilerimizin büyük bir çoğunluğu kurallara uyuyor" diye konuştu.

Herkesin çevrenin kirlenmemesi için elinden geleni yapması gerektiğini kaydeden Altepe, "Bunlar bizim gelecek kuşaklara miras bakacağımız yaşama alanları olacak. Bunlar bizim için kutsal emanet. Bizler bu topraklarda yaşadık. Üretim sonucu açığa çıkan atıkların çevreye zarar verecek şekilde kalıcı ortama bırakılmasını yasaklayan 2872 sayılı Çevre Kanunu 1983 yılında çıktı. Ancak bugüne kadar uygulanmadı. Bu kanunu 27 yıl sonra uygulama konusunda kararlı bir tutum içerisindeyiz. Arıtmasız çalışan, hava,

su ve toprağı kirleten işletmelerle ilgili gerekli uyarıları yaptık. Zaman azalıyor. Çevreyi kirletenlerden bizzat ben şikayetçi olacağım ve bu işin takipçisi olacağım" ifadelerini kullandı.

 

SANAYİCİLERDEN TAM DESTEK

DOSABSİAD Başkan Yardımcısı Selim Yedikardeş, sanayi dışında muhtelif fabrikaların atık su arıtma tesislerinin olmamasının hem çevreyi tahrip ettiğini hem de haksız rekabet oluşturduğu söyledi. Yedikardeş, "Bizler arıtma tesislerini yaparken devletten yardım almadan kendi imkanlarımız ile kurduk. Üretim yaptığımız sürece atık su bedeli ödüyoruz. Bu haksız rekabettir. Bursa'nın çevresine dağılmış birtakım fabrikalar, atıklarını derelere salmaktan çekinmiyor. Bu bedeli ödemekten kaçınan, çevreyi

kirletenlerin Çevre İl Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ tarafından acilen şartlandırılmasını istiyoruz. Arıtma tesisleri olmayan sanayinin önüne geçilmesi gerekiyor" diye konuştu.

BURSA'NIN CAN DAMARINDAN ZEHİR AKMAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2010 Cumartesi 10:32:00
Güncelleme :21 Kasım 2010 Pazar 00:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?