3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Dersanelerde kapanma tehlikesi

Bursa'da BTSO'ya bağlı 150 dershanenin yüzde 20'sinin eylül ayına kadar kapanabileceği bildirildi.

Zor durumda olan dershanelerin kapandığını veya başka dershanelerle birleştiğini belirten BTSO Eğitim Komisyonu Üyesi Recep Yıldırım, KOBİ'le verilen 'can suyu' kredisinin dershanelere de verilmesini istedi.

BTSO'ya kayıtlı 235 eğitim kurumundan 150'sini oluşturan dershanelerin yüzde 20'sinin eylül ayında kapanabileceğini ifade eden Yıldırım, Bursa'daki dershanelerin durumuyla ilgili mayıs ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle bir toplantı yaptıklarını söyledi. Yıldırım, "Mayıs ayındaki toplantının ardından dershane temsilcileri, maddi imkansızlıklar ve öğrenci azalması sebebiyle ekonomik kriz içerisinde olduklarını belirttiler. Dershane yetkilileri, eğitim alanında Bursa'nın teşvik bölgesi olarak gösterilmesini istedi. Ayrıca devlet okullarının eksikliğini kapatan dershanelerin vergileri taksitlendirilmeli. KOBİ'lere yönelik verilen kredilerden dershanelerde faydalanmalı" dedi.

"EYLÜL AYINDA 30 DERSHANE KAPANABİLİR"
Dershanelerin ayakta kalmak için büyük gayret sarf ettiğini belirten Yıldırım, eylül ayında 30'a yakın dershanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Ekonomik dar boğazdaki dershanelerin yavaş yavaş kapandığını söyleyen Yıldırım, "Şu an bir özel dershane kapandı. 5 dershane de birleşme kararı aldı. Maddi imkansızlıklar sebebiyle BTS'ya kayıtlı 150 dershanelerin yüzde 20'si kapanabilir. Bu Eylül ayında netlik kazanacak. Özel dershanelerin açılmasına sınırlamalar getirilmeli. Taksi plakasına yapılan sınırlamalar gibi herkesin dershane açmasına izin verilmemeli. Böyle kurulan dershaneler ya kapanıyor ya da başka bir dershane ile birleşiyor. Kaliteli bir eğitimin öğrencilere sunulması için bu gerekli" diye konuştu.

"DERSHANELER İÇİN DEVLET TEŞVİKİ GETİRİLMELİ"
Dershanelerin devletin desteğine ihtiyacı olduğunu kaydeden Yıldırım, eğitim alanında devlet teşvikinin Türkiye'nin her yerinde uygulamaya konulmasını istedi. Yıldırım, "81 il eğitim alanında teşvik edilmeli. Dershanelere yüzde 80 vergi muafiyeti getirilmeli. İşverenlere yönelik yüzde 80 prim muafiyeti getirilmeli. Böyle yapılırsa dershanelerin maliyetleri düşer. Mesela BUSKİ, dershaneleri 'Devlet okulu' tarifesinde su dağıtımı yapmaya başladı. 2 ay önce bu uygulama başlatıldı. İşte bunun gibi devlet dershaneleri teşvik etmeli" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 12:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?