6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Dev barajlar gün sayıyor

BURSA'DA DEV BARAJLAR HİZMETE HAZIR

Bursa'da Çınarcık ve Babasultan barajlarının inşaatı tamamlanırken, Boğazköy'de ise çalışmalarda sona gelindi. Yıllardır yapımı devam eden barajlar hizmete açıldığında, elektrik üretimi, sulama ve içme suyu gibi birçok açıdan Bursa'ya katkı sağlayacak.

Bursa'da yıllar önce temeli atılan 3 büyük baraj hizmete girmek için gün sayıyor. Yapımına 1991 yılında başlanan Yenişehir'deki Boğazköy Barajı'nın inşaatı yüzde 99 oranında tamamlandı. Toplam maliyeti 232 milyon 579 bin TL'ye mal olan barajın hidro elektrik üretimi için kurulacak sistem için yüklenici firma tarafından proje çalışmaları yapılıyor. Tarım ve enerji amaçlı yapılan Boğazköy barajı 15 bin hektarın üzerinde arazi sulamasında kullanılacak. Yenişehir'deki 31 köyün sulanması için hizmet verecek Boğazköy barajında yılda 20 Gwh elektrik üretimi sağlanacak. Barajda önümüzdeki aylarda su tutma işlemine başlanacak.

BABA SULTAN VE ÇINARCIK BARAJ İNŞAATLARI TAMAMLANDI

Orhaneli ve İnegöl ilçelerinde 14 yıl önce başlayan Çınarcık ve Baba Sultan barajlarının inşaat çalışmaları tamamlandı. Enerji tüneli inşaatının da sona yaklaşıldığı Çınarcık barajında 6 bin 200 hektar arazi sulanacak. Yıllık 422 milyon kw elektrik üretiminin yapılacağı Çınarcık barajında üretim sonrası çıkan su Uluabat Gölü'ne tahliye edilerek, buranın da temiz su akışına kavuşması sağlanacak. Çok amaçlı kullanılacak olan Çınarcık barajının toplam maliyeti 230 milyon TL'yi buldu.

İnegöl'e hayat verecek ve 15 milyon 760 metre küp su depolama hacmine sahip olan Babasultan Barajı inşaatı da tamamlandı. 3 bin 600 hektar alanı sulaması planlanan barajdan bölgedeki 27 köy faydalanacak. 14 yılda tamamlanan Babasultan Barajı ise yaklaşık 180 milyon TL'ye mal oldu.

BURSA'DA DEV BARAJLAR HİZMETE HAZIR
BURSA'DA DEV BARAJLAR HİZMETE HAZIR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 10:50:03
Güncelleme :21 Şubat 2010 Pazar 13:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?