6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Dijital takip mayısta başlıyor

MOBESELİ HAYAT MAYISTA BAŞLIYOR

Bursa'da emniyet dijital takibe Mayıs ayında başlıyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi tarafından yazılım çalışmaları sürdürülen, Telkom firması tarafından da fiberoptik kablolama ve kamera takma işlemleri hızla yürütülen Mobese Sistemi'nin Küçük Balıklı'daki ana kumanda merkezi inşaatı da Nisan ayı içerisinde tamamlanarak sistem Mayıs'ta hizmete alınacak.

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'deki en yüksek kalitede görüntü sağlayan ve yazılımı da tamamen emniyet birimlerince gerçekleştirilen ilk sistem olacak olan Bursa Mobese, Mayıs ayında ana güzergahlardaki 300 kamera ile hizmetine başlayacak. Kameraların takip merkezi Küçük Balıklı'daki Afet Yönetim yanında yeni yapılan binada olacak. Mobese'nin çalışması ile 155 Polis İmdat Haber Merkezi'de çalışmalarını bu binadan yürütecek. Sistem en yüksek çözünürlükte görüntü

kaydederken, birçok emniyet hizmetini de dijital olarak sunacak. Özellikle trafikte kırmızı ışık ihlalleri ile yasak parklarda araçların hatalı durumları, plakaları gözüken 5 ayrı karede kayıt edilip, araç sahiplerine, en bariz olan tek fotoğraf çıktısı ile birlikte ceza makbuzu gönderilecek. Böylece sistem birçok memurun yaptığı hizmeti kısa sürede yerine getirecek. Ayrıca kameraların olduğu bölgede dolaşan bütün araçların plakaları tek tek taranıp, kontrol edilecek. Aranan hacizli, yakalamalı plakalar

için ekipler kısa sürede alarma geçip, aracı alacak. Plakalardaki belirsizlik veya aracın rengi ile tutmayan hatalı plakalar, şühpeli kabul edilerek bu araçlarda takip altında tutulacak.

Bursa'da kurulan sistem Telkom'un Superonline internet hizmeti ile aynı kanaldan geçiş izni verildiği için, emniyete yüksek hızda data iletim masrafı yüklemeyecek. Fiberoptik kablolu alt yapı sebebiyle, sisteme 16 bin kameraya kadar ilave görüntüleme birimi bağlanabilecek.

Görüntüler fiberoptik kablolar kanalı ile alınacağı için çok az veri ve zaman kaybı olacak. Bu arada Emniyete ait binalarda daha hızlı internet kullanımı sağlanacak. Ayrıca vatandaşların da Bursa'da başka bir internet servis sağlayıcısından hizmet almasına imkan sağlandığı için rekabetten vatandaş internette hız ve fiyat rekabetinin avantajını kullanacak.

Sistem bazı özel mekanların anlık özel takipleri, mitinglerin ve maç yoğunluğunun olduğu bölgelerde odaklanma imkanı gibi birçok kolaylıklarda sağlayacak.

TEK EKSİK KOMUTA MERKEZLERİNİN BİRLEŞTİRİLEMEMESİ

Bursa'da en modern mobese sistemi hizmete girerken, en önemli eksiklik ise, acil durumlarda hizmet veren birimlerin tek merkezden yönetilmesi sağlanamıyor. İçişleri Bakanlığı'nın 3 yıl önce Antalya'yı pilot il olarak seçtiği ortak komuta merkezi uygulamasına bir türlü başlanamadı. Şehirde acil hizmet veren jandarma, cankurtaran, itfaiye, arama kurtarma, elektrik dağıtım, su kanalizasyon, doğalgaz gibi kuruluşların komuta kademesi, aynı çatı altında hizmet verdiğinde, birçok kişiden yardım isteme zahmeti

kalmayacak. Bazı zamanlarnda polisler bile TEDAŞ yetkililerine ulaşamazken, araçların gprs üzerinden takibi de akıllı haritalarla bu tek komuta merkezinden rahatlıkla yapılabilecek. En akılcı yönetimle en hızlı müdahele gerçkelşitirilip hayati kazançlar sağlanabilecek. İçişleri Bakanlığı'nın pilot il uygulamasını Antalya'dan fiziki ve teknik imkanları çok daha iyi olan Bursa'ya kaydırması, uygulamada doğru örnekleme ile daha rahat yol alınmasına da imkan sağlayacak.

MOBESELİ HAYAT MAYISTA BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2010 Pazar 10:48:01
Güncelleme :28 Şubat 2010 Pazar 11:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?