4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Dişçi korkusunun sebebi apse

ÇOCUKLARIN DİŞÇİ KORKUSUNUN SEBEBİ APSE

Çocukların genellikle dişleri apse yaptığında ve çok ağrıdığında doktora götürüldüğü, küçük yaşlardaki bu ağrılı işlemin dişçi korkusuna sebebiyet verdiği bildirildi.

Çocuklarda dişhekimi korkusunun altında iki önemli faktörün yattığını belirten Pedodonti Uzmanı Dt. Melih Tezkirecioğlu, bunlardan ilkinin “çocuğun ilk seansta yaşadığı ağrılı bir işlem”, diğerinin ise “herhangi bir tedavi konusunda daha önceden tecrübesi olmayıp bilinmeyene karşı duyduğu korku veya çevresinin etkisi sonucu oluşan korku” olduğunu söyledi.

Çocuktaki korkunun yenilmesinin tedavinin ilk ve en önemli basamağı olduğunu ifade eden Dt. Tezkirecioğlu, “İlk olarak çocukla iletişim kurabilmek, onun düşüncelerini anlayabilmek ve güvenini kazanmak gerekli. Yapılması planlanan diş tedavisi ona bir oyun gibi anlatılmalı ve yaşatılmalı. Daha sonra tedavi aşamasında ise en önemli kural 'anlat+göster+uygula' metodudur. Tedavi sırasında ona yapacağınız ve kullanacağınız her türlü malzemeyi anlatmak önem taşımaktadır. Bir diğer önemli kural ise, ilk dişhekimi ziyaretinde mümkünse en kısa sürecek ve tedaviyi eğlenceli hale getirecek uygulamaların (dişler üzerindeki renklenmelerin giderilmesi, başlangıç halindeki çürüklerin anestezi gerektirmeyen koruyucu uygulamalarla kapatılması ve ilerlemesinin durdurulması) yapılmasıdır. Bu sayede daha sonraki randevulara gelmek çocuk için sorun teşkil etmeyip, zevkli ve hatta eğlenceli bir hal alacaktır” diye konuştu.

Çocukta dişhekimi korkusunun önüne geçmek için, “çocuk dişhekimliği” alanında ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübesi olan uzman hekimleri tercih etmek gerektiğini vurgulayan Pedodonti Uzmanı Tezkirecioğlu, ayrıca iki yaşından itibaren dişhekimi ziyaretlerinin başlanmasının, üç yaşından itibaren çürük oluşumunu engelleyecek koruyucu uygulamaların yapılmasının, çocuklara doğru diş fırçalama eğitiminin ve alışkanlığının kazandırılmasının ve altı aylık rutin kontrollerde ağız-diş sağlığı sistemi ile birlikte büyüme gelişimin değerlendirilmesinin de çocukta dişhekimi korkusunu engellediğini söyledi.

ÇOCUKLARIN DİŞÇİ KORKUSUNUN SEBEBİ APSE
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 15:23:04
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 16:35:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?